Turkálj az állami cégvezetők zsebében - Itt a lista!

Portfolio2009. szeptember 15. 14:32

Az állam saját tisztánlátását, az emberek informálását, a közvélemény tematizálását vagy a népszerűség növelését szolgálják? - tehetjük fel magunkban a kérdést a ma, kormányzati rendelet hatására folyamatosan nyilvánosságra kerülő állami vállalatvezetői juttatásokkal kapcsolatban.

Azmindenesetre tény, hogy az eddig megjelent adatok szerint (az adatok közzététele lassan halad) az MFB-nél és a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztőnél milliós fizetéseket visznek haza a felsővezetők (vezérigazgató, igazgató-helyettesek, ügyvezető igazgatók). Nem meglepő, hogy a jelenlegi válság által kikényszerített takarékossági intézkedések közepette a politika is "felkarolta" az érzékeny kérdéseket.

Az állam saját tisztánlátását, az emberek informálását, a közvélemény tematizálását vagy a népszerűség növelését szolgálják? - tehetjük fel magunkban a kérdést a ma, kormányzati rendelet hatására folyamatosan nyilvánosságra kerülő állami vállalatvezetői juttatásokkal kapcsolatban. Az mindenesetre tény, hogy az eddig megjelent adatok szerint (az adatok közzététele lassan halad) az MFB-nél és a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztőnél milliós fizetéseket visznek haza a felsővezetők (vezérigazgató, igazgató-helyettesek, ügyvezető igazgatók). Nem meglepő, hogy a jelenlegi válság által kikényszerített takarékossági intézkedések közepette a politika is "felkarolta" az érzékeny kérdéseket.

Már korábban ismertté vált, hogy a rangsor képzeletbeli dobogójának legfelső fokán Erős János, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt vezérigazgatója áll, alapbére havonta 3 millió 600 ezer forint, melyhez évente 1 millió 100 ezer cafetériakeret jár, a prémium az alapbérének 80%-át éri el, és garantált juttatásként még két havi bért kap a belső szabályozás értelmében. Az MFB első embere igazgatósági tagként 135 ezer forinthoz jut havonta.

A vezérigazgató juttatásáról szeptember 14-i keltezéssel megjelent adatok nem térnek el az áprilisi dokumentum értékeitől. A felügyelő bizottsági, valamint igazgatósági tisztségek után járó díjazásban viszont feleződés történt: az igazgatóság elnöke a korábbi 360 ezer forint helyett 180 ezer forintot keres, az igazgatóság tagjai 135 ezer forintot visznek haza a korábbi 270 ezer forint helyett, az FB elnök munkáját 135 ezer forinttal jutalmazzák havonta, míg a tagok 90 ezer forintot kapnak. Az MFB legfrissebb juttatási adatai tehát összhangban vannak Bajnai Gordon korábbi kérésével, miszerint az állami vállalatoknak 50%-kal csökkenteniük kell az igazgatósági és felügyelő-bizottsági tagsággal járó díjazások költségét.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Kattints a listákhoz és a cikk folytatásához!

Címkék: