Adókönnyítésért könyörögnek a cégek!

Pénzcentrum2009. szeptember 11. 09:17

Adóemelés ide, vagy oda, augusztusban a vártnál kevesebb áfát és társasági adót fizettek be a cégek a költségvetésbe. A Pénzügyminisztérium nem aggódik, szakértők szerint azonban egyre több vállalkozás fordul adókönnyítésért az APEH-hez - írja a Népszabadság.

Mind az áfa, mind a társasági adó esetén ugyanaz a helyzet állt elő augusztusban: többet utaltak ki a visszaigénylőknek, mint amennyit befizettek a cégek. A Pénzügyminisztérium optimista, szerintük azért csökkentek kis mértékben az áfabevételek, mert a kereskedők bespájzoltak az adóemelés előtt egyes termékekből.

Ezt Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára nem tartja reálisnak, szerinte a bespájzolásra a kereskedőknek csak korlátozottan volt lehetőségük, inkább a kiskereskedelmi forgalom csökkenése miatt esett vissza az áfabevétel.

A társasági adóban a válság hatásai tükröződnek a PM szerint, ugyanis a mostani időszakban befizetett adóelőlegeket már a 2008-as évi eredmények alapján kell befizetni, amikor jelentősen romlottak a cégek mutatói. Adószakértők szerint jövőre akár 10 százalékkal is csökkenhet a társaságiadó-bevétel.

Címkék: