Válság: a fenekükön maradnak a vendégmunkások

Pénzcentrum2009. szeptember 8. 14:02

A globális gazdasági válság hatásai jól érezhető hatással bírtak a határátkelőhelyeken is: látványosan csökken például a nagyobb fizetés reményében külföldre vándorlók hada.

A BBC által megrendelt tanulmány szerint egyre kevesebben mennek külföldre munkát keresni, akik viszont már külföldön vannak, azok igyekeznek ott maradni és meghúzni magukat a válság csitultáig - derült ki a washingtoni Migration Policy Institute által készített felmérésből.

Az Egyesült Államokba átruccanó mexikóiak száma például 2006 óta 40 százalékkal zuhant vissza. De ennél is meglepőbb, hogy a román és bolgár vendégmunkások száma sem nő már Nyugat-Európában, sőt: az esetükben a csökkenés 60 százalékos volt az utóbbi időszakban. A külföldiek ugyanis a legtöbb esetben könnyebben lapátra kerülnek a munkahelyükön, mint a helyi dolgozók, ráadásul olyan munkakörökben dolgoznak, amelyeket az átlagosnál jobban sújt a válság: mint például az építőipar vagy a vendéglátás.

Ezen felül a vendégmunkások által hazautalt pénz is egyre kevesebb: Törökországban például 43 százalékkal csökkent a hazautalt pénz mennyisége. Moldovában a helyzet még szörnyűbb, a hazautalt pénzek ugyanis az ország bevételének egyharmadát jelentik, márpedig az utóbbi időben ezek 37 százalékkal megcsappantak.

Bár a jövedelmek csökkenésével és a munkahelyek esetleges elvesztésével sokan kénytelenek szembenézni, a legtöbben mégsem hagyják el választott új otthonukat. Egyrészt, mert otthon még a fogadó országnál is rosszabb körülmények várnák őket, másrészt pedig -ha a helyzet jobbra fordul - újra emigrálni költséges és bonyolult lenne. Különösen azoknak, akik illegálisan indultak neki munkát szerezni külföldön.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Persze vannak kivételek, hiszen az Európai Unióban például a dolgozók később minden retorzió nélkül visszatérhetnek a fogadóországba, ráadásul számos - szakképzettséget nem igénylő - szakma képviselői számára a különbség a kül- és belföldi fizetések közt nem olyan hatalmas, ráadásul az életkörülmények is elfogadhatóak.

Címkék: