Minek aludni? Igyál még egy kávét!

Pénzcentrum2009. szeptember 8. 16:02

Egy most megjelent, a kórházi személyzet fáradtságának negatív hatásait taglaló dokumentum napi 400 mg koffeint, vagyis körülbelül napi hat kávét javasol a fáradtság leküzdésére. A 80(!) órás műszakokat ilyen egyszerű lenne leküzdeni?

Queensland állam egészségügyi szakértői szerint napi 400 mg koffein, vagyis körülbelül napi hat kávé kell ahhoz a kórházi orvosok számára, hogy leküzdjék a munkából adódó fáradtságot.

A szakértői vélemény azután került nyilvánosságra, hogy a Queensland-i doktorokat összefogó szakszervezet nyilvánosságra hozta, hogy a páciensek élete múlhat azon, hogy a doktorok veszélyesen fáradtak, nem ritka ugyanis a 80 órás műszak sem.

- A legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás, ha azt mondják, menj és igyál egy kávét, és azzal győzd le a fáradtságot. Itt komoly dolgokról van szó, a szakértők véleménye pedig a legkevésbé sem komoly. Nem lehet lekezelni azt a tényt, ha valaki hullafáradt - fakadt ki az ausztrál orvosszövetség alelnöke, Steven Hambleton a Reutersnek.

A szakértői iromány szerint a koffein sokkal könnyebben elérhető és sokkal olcsóbb, mint például a csak receptre kapható Modafinil serkentő. A probléma megoldása azonban hosszú távon csakis az új doktorok felvétele lehet, melyekből elképesztő hiány uralkodik a kontinensnyi országban. Bár a szolgálati időt néhány éven belül 12 órában szeretnék maximalizálni, az orvoshiányon egyelőre a külföldről importált szakértők sem segítenek.

Címkék: