Hány órát dolgoznak az Út a munkához program résztvevői?

Pénzcentrum2009. augusztus 28. 09:17

Augusztusban több ezer fővel nőtt a közcélú foglalkoztatásban részt vevők és a rendelkezésre állási támogatásban részesülők száma, miközben a rendszeres szociális segélyt kapók száma ezerrel csökkent - írja a Napi Gazdaság.

A tárca adatai szerint az év nyolcadik hónapjában 91 ezren vettek részt a program foglalkoztatási részében, 163 ezren kaptak rendelkezésre állási támogatást (rát). Utóbbira 3,71 milliárd forintot költött az állam, míg a rendszeres szociális segélyben részesülő 32 ezer fő számára összesen 824 millió forintot utaltak át. A közcélú foglalkoztatás támogatására 6,644 milliárd forintot utaltak át a helyhatóságoknak. Az idén az első hét hónapban összesen erre a célra 23,504 milliárd forintot fizetett ki az államkincstár a helyhatóságoknak.

A minisztérium szerint a közcélú foglalkoztatás átlagos időtartama 5,4 hónap, napi átlagos ideje hét óra. Idei adat ugyan még nincs róla, de az eddigi tapasztalatok szerint van átjárás a közcélú foglalkoztatás és a közmunkaprogramok között, és gyakorta megesik, hogy az előbbiben felkínált munka ledolgozása előtt vagy után az illető jelentkezik valamelyik központi közmunkaprogramba is.

2011-ben 5 ünnepnap is hétvégére esik: kiadják a hétfőt, vagy a pénteket?

A szaktárca azzal számol, hogy az év hátralévő részében körülbelül 30-40 ezerre csökken majd a programban foglalkoztattak száma, bár az oktatási és szociális intézményekben az őszi és a téli hónapokban is lesz igény a foglalkoztatásra, és kisebb mértékben persze köztisztasági feladatok is akadnak majd a helyhatóságoknál.

Címkék: