Ki tud egyszerre több dologra is figyelni? Senki!

Pénzcentrum2009. augusztus 25. 15:02

Bizonyára mindenki irigyelte eddig azokat, akik állításuk szerint képesek egyszerre több dolgot is párhuzamosan végezni, méghozzá ugyanolyan hatékonyan, mintha csak egy feladatra koncentrálnának. Nos, többé nem kell ámulatba esnünk miattuk.

A Stanford Egyetem legfrissebb kutatási eredménye a munkáltatók számára csakis egyet sugallhat: zenehallgatás, e-mail írogatás, videó nézegetés közben bizony nem lehet hatékonyan munkát végezni. Az angolban az egyszerre több feladatot végzőkre a multitasker kifejezést használják.

A kutatás során 262 stanfordi diákot vizsgáltak meg médiahasználati szokásaik szerint, majd három csoportba sorolták őket, annak megfelelően, hogy egyszerre hányat használnak jellemzően.

A tesztek során a két véglethez tartozók eredményeit hasonlították össze. Az első feladatnál vörös és néha kék téglalapokat ábrázoló képeket mutattak nekik gyors egymásutánban, ahol azt kérték tőlük, hogy a kékekre ne figyeljenek, csak arra, hogy a piros téglalapok megfordulnak-e másodjára.

Azt tapasztalták, hogy a "multitaskelők" eredménye jóval silányabb volt, ők ugyanis egyszerűen nem képesek nem figyelni a lényegtelen információkra, vagyis mikor egyre több kék téglalapot mutattak, már nem tudták eldönteni, hogy a piros téglalapok megfordultak-e.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Két másik teszt során a különféle információkra való visszaemlékezést vizsgálták, ami hasonlóan rossz eredményt hozott az egyszerre több feladatok végzők esetén.

A munkáltatók számára a következtetés egyértelmű: az egyszerre e-mailező, faxoló, sms-ező, internetet böngésző kollegák bizony kevésbé hatékonyak, érdemes tehát a munkakörnyezetet ennek megfelelően kialakítani, hogy valami produktumot is el szeretnének érni nap végére.

Címkék: