Tanulni egy életen át? Nem mindegy, hogy mit!

Pénzcentrum2009. augusztus 14. 11:02

A munkaerőpiacon a valós kereslet és kínálat között - számos értékelés szerint - szakadék tátong. A felsőoktatás ontja ki magából a piacképtelen diplomával, elavult tudással rendelkezők tömegét, akikre a pálya vagy az ország elhagyása vár. A fiatalok fejében pedig ott zeng az életen át tartó tanulás eszméje, amit sokszor félreértelmeznek.

Az egész életen át tartó tanulás ugyanis nem azonos a formális képzésben eltöltött egyre hosszabb idővel, sem az OKJ bizonyítványok vagy diplomák halmozásával. A saját szakmai életút tudatos és energikus megszervezéséről sokkal inkább szól a ma már szlogenszerűen használt három angol L betű.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) is megerősítette, hogy mintegy 12 százalékkal nőtt a regisztrált pályakezdő álláskeresők száma 2009 első félévének átlagában, akik között vannak szép számmal diplomások is. Ahogy a Magyarországon 2006-ban útjára indított Bologna rendszerű felsőoktatási átállás pontosan azt kell, hogy megértesse a fiatalokkal és munkaadókkal egyaránt, hogy a tömeges felsőoktatás világában az alapfokú diploma nem több az érettséginél. Így munkaerő-piaci hasznosíthatóságában sem érdemes ennél többet számon kérni.

A cikk folytatása itt olvasható.

 

Címkék: