Ne vegyél tankönyvet: kölcsönözz!

Pénzcentrum2009. augusztus 14. 16:58

Az elektronikus formában "sokszorosított" könyvek és a használt könyvek piacának robbanásszerű terjedése miatt alaposan visszaesett a tankönyvek piaca az Egyesült Államokban. Az egyik kiadó sajátságos ötlettel orvosolná a problémát: maga adná kölcsönbe a könyveket az egyetemi hallgatóknak.

A Cengage Learning, az Egyesült Államok egyik legnagyobb tankönyvkiadója elébe ment a használt piac nyújtotta fenyegetésnek: maga adja kölcsön szeptembertől a tankönyveket a diákoknak. A könyvek ára az eredeti ár 40-70 százaléka lesz.

A Cengage nem árul zsákbamacskát. A kölcsönzést választó diákok az internetről rögtön letölthetik a könyvek első fejezetét, majd dönthetnek arról, szükségük van-e a könyvre. Ha igen, a kölcsönzési időszak - 60, 90, vagy 120 nap - után dönthetnek arról, visszaviszik a könyvet, vagy megtartják és kifizetik a teljes árat.

Az Egyesült Államokban különösen nagy teher év elején a tanulóknak a tankönyvvásárlás, hiszen egy-egy könyv ára gyakran a 100 dollárt is meghaladja. Felmérések szerint a hallgatók 700-1100 dollárt költenek egy évben könyvre, vagyis a tandíj és a kollégium után ez a legnagyobb költsége egy egyetemistának a félévek során.

A tanulók egy része már így is a másodpiacról próbálja meg beszerezni a tankönyveit, illetve ott is értékesíti őket a szemeszter után. Szintén bevált módszer, hogy külföldi forrásokból rendelik meg a könyveket az amerikai diákok, úgy ugyanis sokkal olcsóbb.

Címkék: