Amnesztiát kapnak az offshore-osok Nagy-Britanniában

Pénzcentrum2009. július 29. 13:02

Adóamnesztiát ígért a pénzszűkében lévő brit kormány a vagyonukat az adózás elől külföldre menekítő állampolgároknak, ha felhagynak tevékenységükkel.

Az új rendelkezés értelmében szeptember elsejétől az érintett britek hat hónapos időtávon belül 10 százalékos adóteherrel rendezhetik külföldi kintlévőségeik helyzetét. Akik elmulasztják, vagy meg sem kísérlik tisztázni offshore vagyonuk bevallását, 30 százalékos büntetőadóra és további vizsgálatokra számíthatnak.

Az Egyesült Királyság komoly anyagi gondokkal küzd: a válság miatt a termelés 1955 óta nem látott mértékkel zuhant vissza, ami visszavetette az adóbevételeket is. Legutóbb 2007-ben próbálkozott Nagy-Britannia adóamnesztiával, akkor 400 millió font folyt be a központi költségvetésbe.

Szakértők szerint azonban ezúttal más a helyzet. A nagy építőipari cégek, pénzügyi monstrumok és a tehetős polgárok offshore számláiról hazacsordogáló pénzből jóval nagyobb összegek folyhatnak be az államkincstárba, mint a korábbi akciók során. Az adószakértők üdvözölték a kormányzat lépését, egyúttal azonban aggodalmuknak is hangot adtak, hiszen a könyvelők általában december-januárban a legelfoglaltabbak, márpedig várhatóan ebben az időszakban lesz a legtöbb offshore-adóbevallás.

Címkék: