Nőhet a vállalkozók terhe: ki adózik többet jövőre?

Világgazdaság2009. július 24. 09:32

Bizonyos ágazatokban komoly tehernövekedéssel számolhatnak a vállalkozók jövőre. 2010-től ugyanis a június végén megszavazott adócsomag szerint már a tevékenységükre jellemző kereset alapján kötelesek leróni a társadalombiztosítási járulékokat.

Míg a járulékalap jelenleg a minimálbér kétszerese, vagyis az idén havi 143 ezer forint, jövőre ez az összeg bizonyos ágazatokban akár a két-háromszorosára is emelkedhet.

Az APEH ugyanis jövőre már az Állami Foglalkoztatási Szolgálat kimutatása alapján határozza meg, mekkora alapbér számít reálisnak az egyes tevékenységeknél. A vállalkozók ugyanakkor jövőre is jelezhetik: jövedelmük nem éri el az "elvárt" szintet, ám ez előrevetíti a revizorok látogatását.

A vesztesek közé tartoznak a jogászok, a pénzügyi szolgáltatók, az informatikusok, számítástechnikusok is. Az ÁFSZ szerint például egy 31 és 40 év közötti filozófus az havi bruttó 447 225 forintot kap alapbér gyanánt.

Ugyanakkor az éjjeliőrök vagy a takarítók jól járnak, hiszen a kimutatás szerinti alapbérük nemhogy a 143 ezer, hanem a 100 ezer forintot sem éri el.

Címkék: