Diszkriminatív a nyelvvizsga, nem kell a diplomához

Pénzcentrum2009. július 21. 08:47

A Magyarországi Szülők Országos Egyesületének elnöke szerint diszkriminatív és etikátlan nyelvvizsgát követelni a diploma mellé. A szervezet úgy véli, a nyelvvizsgáért adható többletpontok is sértik az esélyegyenlőség elvét.

A Magyarországi Szülők Országos Egyesületéhez rendszeresen érkeznek panaszok a szülőktől és a diákoktól, hogy hiába végezték el a képzést, hiába írták meg a diplomamunkát, hiába teljesítették az államvizsgát, mégsem kapják meg az oklevelüket, ha nem tudják bemutatni a C típusú nyelvvizsgát igazoló bizonyítványt.

A szervezet álláspontja szerint nem tarthatnák vissza az intézmények a szakmai végzettséget igazoló papírt. Ezt azzal indokolják, hogy az alapképzésben nem oktatnak nyelvet, ezért a nyelvvizsgát sem követelhetnék. A szervezet elnöke azt is diszkriminatívnak tartja, hogy a nyelvvizsga többletpontokat jelent a felsőoktatásba kerülésnél. Álláspontjuk szerint ugyanis a nyelvvizsgák száma a diákok családjainak anyagi helyzetétől függ, így a szegényebbek hátrányba kerülnek.

A Népszabadság által megkérdezett oktatáskutató szerint nem szabadna az egyetemek és a főiskolák nyakába varrni azt, hogy 8-12 év nyelvoktatás után a közoktatásból úgy kerülnek ki a gyerekek, hogy nem beszélnek nyelveket. Az idegen nyelvi alapképzés ugyanis nem a felsőoktatás, hanem a közoktatás feladata.

Címkék: