Munkaerőpiacon az első bolognai diákok: vajon megfelelnek majd?

Világgazdaság2009. július 7. 09:02

Az új felsőoktatási rendszert a legtöbb munkáltató gyakorlatorientáltsága miatt tartja vonzónak. Idén kerülnek ki az első alapszakot végzett diákok, de azt még kevés vállalat tudja, hogy mi a különbség a BSc képesítést szerzettek és a régi főiskolai diplomások között.

A cégek általában üdvözlik, hogy a diploma megszerzésének feltétele a szakmai gyakorlat, ami egy hónaptól akár másfél évig is terjedhet.

Az Erste Bank szakértője szerint a valódi szakmát a gyakorlat alatt lehet elsajátítani, ezért idén 54 gyakornoknak biztosítanak helyet. Véleményük szerint a pozíciók 90 százalékánál semmilyen előnnyel nem jár, ha valaki elvégzi a képzés második (MSc) ciklusát.

Hasonlóan vélekedik a Manpower toborzási vezetője is, aki szerint a diploma egyre inkább csak szűrő, a biztos nyelvtudás, a csapatszellem, a tanulási készség és a motiváció sokkal fontosabb szempontok a kiválasztásnál.

A KPMG szerint a legideálisabb az lenne, ha BSc után, munka mellett és közben végeznék el a diákok az MSc képzést.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A megkérdezett felsőoktatási intézmények felemás érzésekkel engedik útjukra diákjaikat, Az ELTE Kémiai Intézetének igazgatója szerint csak jövőre, vagy két év múlva derülhet ki, hogy az új képzés mennyire képes kielégíteni a munkaerőpiaci igényeket.

A Budapesti Corvinus Egyetemen főleg masterre képzik a diákokat, akik 90 százaléka él is ezzel a lehetőséggel.

Címkék: