Diploma, iskola nélkül

Pénzcentrum2009. július 7. 09:17

Hamarosan Magyarországon is működhet az, az EU több államában már létező rendszer, amely szerint a munkahelyről, vagy akár a szülőktől, a szomszédtól, a televízióból megszerzett tudást is beszámíttathatjuk az egyetemen, sőt akár az iskolában megszerezhető ismeretekkel egyenértékűnek fogadtathatjuk el.

Az EU oktatásfejlesztési programjának részeként hazánkban is megkezdődött a validációs - érvényesítési - eljárásrend kidolgozása. Az öt pillérből álló, kétmilliárd forint értékű uniós támogatásból megvalósuló program célja a felsőoktatás átjárhatósága.

Az újfajta eljárással azt ismerik el, hogy az iskolarendszerben megszerezhető tudás nem feltétlenül jobb a gyakorlati tudásnál. Egy elismert, ám egyetemet sosem végzett alkotóművész például eredményei alapján akár művészeti doktori fokozatot is kaphat, így kurzusokat is indíthat különböző felsőoktatási intézményekben.

Így olyan társadalmi rétegeket is bizonyítványhoz lehet juttatni - és ezzel jelentősen növelhető a munkaerőpiacra való sikeres belépésük esélyét -, amelyek a hagyományos iskolarendszerből kihullanak.

Címkék: