Újabb kémkedési bortány: ezúttal osztrák cégnél!

Pénzcentrum2009. július 6. 11:02

Egy osztrák vegyipari vállalat, a Tiger Lacke 2003 óta tartja megfigyelés alatt dolgozóit: nem csak kamerák őrzik minden mozdulatukat, de e-mailjeiket, valamint a munkaidőben meglátogatott internetes oldalakat is ellenőrzik, és a betegállományban lévő dolgozókról is aktát vezettek, rangsort felállítva a "legbetegesebb" alkalmazottakról. Az esetre múlt héten derült fény.

A cég vezetője egy osztrák lapnak azt nyilatkozta: a kamerákat azért szerelték fel, mert 2003-ban, a könyvek szerint nagy mennyiségű alapanyag tűnt el, később azonban erről kiderült, hogy a leltár tartalmazott téves adatokat. A vezetőség szerint ezek után le is szerelték, és eladták a kamerákat, azonban egy név nélkül nyilatkozó, egykori alkalmazott szerint éveken keresztül zajlott a megfigyelés, és a dolgozók érkezési és távozási idejének dokumentálása.

Az üzemi tanács vezetője szerint a táppénzen lévő dolgozókról is aktát vezettek, hogy mikor és mennyit volt beteg, amit később, elbocsátások idején figyelembe vettek. A vállalat vezetősége ezt azonban határozottan tagadja.

Emlékezetes, hogy korábban német vállalatoknál, például a Lidlnél is volt hasonló megfigyelési botrány. 2008 márciusában a Lidl detektíveket vett fel a csalással, lopással vádolt alkalmazottak kiszűrésére, bekameráztatták még a mosdókat is, és a pihenőidőkben folytatott beszélgetéseket is rögzítették. Bár tagadta bűnösségét a német diszkontlánc, ennek ellenére kifizette a kémkedésért kiszabott büntetést, ami egyedül Alsó-Szászországban több mint fél millió euró volt. Ez mintegy 10 ezer alkalmazott számára jelentett egyenként 60-70 eurónyi kártérítést.

Címkék: