Mindössze 9 % költözne kisebb lakásba az ingatlanadó miatt

Magyar Hírlap2009. június 5. 08:17

A magyar emberek döntő többsége nemet mond az ingatlanadóra. A Magyar Hírlap által megbízott cég felméréséből kiderült, hogy a megkérdezettek 91 %-a nem lenne hajlandó feladni jelenlegi otthonát az ingatlanadó miatt.

Egy megbízott külsős cég 527 284 ember véleményét kérdezte meg az ingatlanadóval kapcsolatban. Az alábbi kérdéseket tették fel nekik: 1. Hallott-e arról, hogy a kormány mégis minden ingatlanra ki fogja vetni az ingatlanadót? 2. Ön hajlandó lenne-e otthonát feladni, és kisebb ingatlanba költözni, ha nem tudja fizetni az ingatlanadót? 3. Egyetért-e a kormány azon tervével, hogy a jövőben a lakásbérlők is fizessenek ingatlanadót?

A telefonon megkérdezettek 84 %-a hallott arról, hogy a kormány mégis minden ingatlant megadóztatna, 91 %-uk nem lenne hajlandó feladni otthonát, ha nem tudja fizetni az adót, 74 %-uk pedig nem ért egyet a kormány tervével, hogy a lakásbérlők is fizessenek ingatlanadót.

"Szakmailag elhibázott a tervezet, ebből a költségvetésnek érdemi bevétele nem lesz. Az sem szerencsés, hogy a tervezet az adóhatóságra bízza a teher beszedését, holott ez a világon mindenütt az önkormányzatok feladata." - mondta Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst & Young adóigazgatója. Szerinte az ingatlanadó akkor lenne támogatható, ha általános lenne, és le lenne vonható a személyi jövedelemadóból, emellett pedig az önkormányzatok bevételét gyarapítaná.

A törvényjavaslat szerint a 30 millió forint feletti ingatlanok után kellene adót fizetni, ugyanakkor az ellenzék szerint a Pénzügyminisztériumban az értékhatár leszállításán vagy megszüntetésén dolgoznak. A tárcánál cáfolták információnkat.

Címkék: