Mi lesz a különadóval? Eltörölték, vagy mégsem?

Pénzcentrum2009. május 26. 08:47

Nehéz eldönteni, hogy mi lesz a sorsa a magánszemélyek négyszázalékos különadójának, hiszen a benyújtott törvényjavaslat szerint megszűnik, ugyanakkor az indoklásból mégis az derül ki, hogy burkoltan fizetni fogjuk.

A parlamenthez benyújtott törvényjavaslat indoklása szerint "a 32 százalékos felső szja-kulcs tartalmazza a magánszemély megszűnő 4 százalékos különadójának megfelelő mértéket is".

Zara László adószakértő szintén meglepődött ezen a kitételen, szerinte ugyanis ez a magyarázat nem állja meg a helyét, hiszen a különadó fizetésének nem a felső (jövőre 5 millió forinttól induló) szja-sávba lépés a feltétele, hanem az, hogy jövedelme túllépje a mindenkori nyugdíjjárulék-fizetési plafon mértékét (idén 7,446 millió forintot).

Az indoklás további részében olyanok is olvashatók, melyek alapján a kormány nem mondott le végleg a különadóról, mint adófajtáról, sőt, a lap szerint Oszkó Péternek határozott elképzelései vannak a 2010 utáni időszak adórendszeréről is, amit azonban még nem hoztak nyilvánosságra.

A pénzügyi tárca szerint a különadó jövőre mint adónem, megszűnik ,de mint adóterhelés nem. A PM szerint indokolt a viszonylag magasabb keresetűek ilyen jellegű terhelése, hiszen a tehetősebbek nem nyernek az szja-változásokkal, mert gyakorlatilag 800 ezer forint havi kereset felett nem változik a terhelés (beleszámítva a különadót is), míg másfél millió felett már növekszik is.

Címkék: