Kismamák munkára fogva: de se bölcsőde, se munkahely

Pénzcentrum2009. május 26. 08:17

Az országgyűlés 199 igen, 164 nem és 3 tartózkodás mellett elfogadta a gyes (gyermekgondozási segély) és a gyed (gyermekgondozási díj) szigorítását.

A javaslatot a szocialista és a szabad demokrata frakció megszavazta, a többi párt ellenezte. A hétfőn elfogadott szigorításoktól nem várható közvetlen költségvetési megtakarítás, mert az évi 14 milliárd forintot, amit az alacsonyabb gyed- és gyes-kiadásokon nyer a büdzsé, a magasabb szociális kiadások - szociális segély, megemelt bölcsődei támogatások - elviszik a kiadási oldalon.

A gyes, illetve a gyed 2 évre csökkentése mintegy 70 ezer szülőt érint, ezek fele kerülhet vissza egy évvel korábban a munkaerőpiacra, ami 1 %-os foglalkoztatás-növeléssel járhat - ez a szigorítások közvetett hozadéka. Sokak szerint a magyar bölcsődék és óvodák nincsenek felkészülve a gyermekek fogadására, rengeteg férőhely hiányzik.

Szigorodnak a jogosultsági szabályok is: a magasabb összegű gyed - társadalombiztosítási ellátásként - a jövőben csak annak a szülőnek jár, aki a szülést megelőző 2 évben legalább 1 évet munkában töltött - a teljes időszakra akkor jár az ellátás, ha a munkában töltött időszak eléri a másfél évet. Ellenkező esetben a gyermek 2 éves koráig gyed helyett (amelynek jelenlegi maximális értéke bruttó 110 ezer forint havonta) csak a mintegy 29 ezer forintos - alanyi jogon járó - gyes jár a szülőnek.

A szigorítások csak a 2010. április 30. után születendő gyermekeket, illetve szüleiket érinti, így 2012-2013-ban rövidül le ténylegesen a gyed-gyes mértéke két évre.

Címkék: