Egyre kapósabb szakma a tolvajvadász!

Pénzcentrum2009. május 21. 16:58

A válságban született kényszerhelyzetek új kényszerszakmákat szülnek, egyes nagyáruházakban már külön koordinátort alkalmaznak a tolvajok és "károkozók" kivédésére.

Akinek nincs állása, nincs pénze és otthon egy család várja, hogy étel kerüljön az asztalra, az elkeseredésében bármire képes. Akár a nagyáruházakból lopni is. Az áruházak tulajdonosai azonban szeretnék az ilyen irányú veszteségeiket minimalizálni, így új állás van kialakulóban, melynek hivatalos neve Retail Loss Prevention Manager - Kiskereskedelmi Veszteség-megelőző Menedzser.

A hangzatos cím összetett munkát takar. Aki ilyen munkakörbe jelentkezik, annak elsődleges feladata, hogy megelőzze a lopásokból, vandalizmusból, balesetekből és sérülésekből származó károkat. Olyan módszereket és munkakörülményeket kell kialakítania, melyekben a baleseti és biztonsági kockázatok a minimálisra csökkennek. A pozíció tulajdonosának folyamatosan kapcsolatban kell lennie a biztonsági erőkkel - akár cégen belül, akár azon kívül -, ám mindeközben végig rettentő körültekintéssel és diszkrécióval kell eljárnia.

A megelőző menedzsernek a lehető legkülönfélébb veszélyforrásokra kell felkészülnie. Előfordulhatnak lopások az eladótérben, hamis pénzzel való fizetés, betörés az éjszaka folyamán, rongálás, gyújtogatás És ezek még csak a vásárlók által elkövetett stiklik, hiszen ezen felül történhet készpénz-kezelés közbeni lopás a gyengébb erkölcsi érzékű pénztárosok részéről, raktári lopások, a helyiségek és azok felszerelésének rongálása és lopása, csalás és a biztonsági rendszerek kijátszása is...

Címkék: