A földekre viszik dolgozni a segélyeseket - "kedv a munkához" program

Pénzcentrum2009. május 21. 10:32

Az aggasztó magyar munkanélküliségi rátán mezőgazdasági idénymunkások foglalkoztatásával kíván javítani a kormány. A foglalkoztatottak körét az agrárszektor által igényelt idénymunka támogatásával bővítő elképzelést Simon Gábor szociális és munkaügyi államtitkár ismertette.

Az államtitkár szerint az Út a munkához program részét képező javaslat elsősorban a rendelkezésre állási támogatásban részesülőknek, másodsorban pedig a nyilvántartott álláskeresőknek kíván munkalehetőséget biztosítani. Az alkalmi munkavállalói könyvvel történő foglalkoztatás ezzel egy időben a mezőgazdasági vállalkozók nyári munkaerő-szükségleteinek kielégítésére is alkalmas.

A tervek szerint tízezres nagyságrendre tehető azon mezőgazdasági idénymunkások száma, akik a program segítségével a nyári időszakban munkához juthatnak. Az agrárvállalkozóktól információkat gyűjtenek a regionális munkaügyi központok a munkaerő-igényekre vonatkozóan és továbbítják azt a területi kirendeltségek és az önkormányzatok felé.

Az eljárás úgy folyna le, hogy a munkavégzés előtt körülbelül két héttel a vállalkozóknak be kellene jelenteni a várható munkaerő-igényüket, ami alapján az önkormányzatok kiértesítenék az idénymunkára alkalmas munkavállalókat. A vállalkozóknak nem kellene tartaniuk a munkaügyi ellenőrzésektől, mivel a mezőgazdasági idénymunka ilyen típusú igénybevétele ellenőrzött és legális foglalkoztatásnak számít.

Címkék: