Megszűnhet a képviselői költségtérítések adómentessége

Pénzcentrum2009. május 18. 09:32

A szocialista Göndör István javaslata szerint a képviselők díja és pótdíja ugyanúgy adózna, mint minden más önálló jövedelem. A törvényjavaslat szerint a költségtérítés számla ellenében lenne igényelhető jövő januártól - ha meglesz a módosításhoz szükséges kétharmad.

Göndör István arra tesz javaslatot, hogy az eddig költségtérítést felváltó pótlék és lakhatási támogatás adó- és járulékköteles jövedelem legyen, és a lakhatási támogatást pedig számlával igazolandóvá tenné.

A képviselőknek a jövőben továbbra is alapdíj, illetve bizottsági tagságért pótdíj járna - ez adja a tiszteletdíjat. A mostani utazási költségtérítés adóköteles pótlékká alakulna, és ezenfelül járna még számla ellenében a lakhatási támogatás.

Az szja-törvényből törölnék a képviselői költségtérítésre vonatkozó mentességeket, a jövőben az országgyűlési képviselő jövedelme önálló jövedelemként adózna, vagyis annak tíz százaléka vagy számlával igazolva nagyobb része költségként elszámolható, vagyis az adóalapot csökkentő tétel lenne.

A törvényjavaslat szerint az új szabályok jövő januártól lépnének életbe, ha azt a parlament napirendjére veszi és kétharmados többséggel elfogadja, erre akár még a nyári szünet előtt sor kerülhet, ha meglesz a politikai akarat a kérdés rendezésére.

Címkék: