Mégsem jár vissza a gépjárműadó harmada?

Világgazdaság2009. május 18. 09:17

Hiába várták a fuvarozók az útkímélő tengellyel ellátott járművek után befizetett gépjárműadó egy részének visszaigényléséről szóló tavaly augusztusi kormányrendelet hatálybalépését, erre azóta sem került sor.

Sőt, az "ígéret" visszavonására a szervezet a napokban véletlenül talált rá egy másik - gyógyszerellátással kapcsolatos - jogszabály módosításában Dittel Gábor, a Magánvállalkozók Nemzetközi Fuvarozó Ipartestülete - NiT Hungary ügyvezető főtitkára.

A légrugós vagy azzal egyenértékű rugózási rendszerű járművek után megfizetett gépjárműadó 35 százalékának megfelelő összegű támogatás a fuvarozók és a kormány közötti tavalyi megállapodásban szerepelt. Az aláírást követően a szakma nagy örömére viszonylag hamar meg is született róla a kormányrendelet, azzal a feltétellel, hogy az Európai Bizottság áldása után lép hatályba. Dittel Gábornak nincs tudomása arról, hogy az unió vizsgálta-e ezeket a passzusokat, illetve hozott-e határozatot a témában.

Az ügyvezető főtitkár elmondta, hogy az érdekképviseletek számításai szerint optimális esetben - ha mindenki időben befizeti a gépjárműadót, ami feltétele lett volna a támogatásnak, és mindenki kérelmezi is a könnyítést - a fuvarozók a rendelet hatálybalépésével évi mintegy 4,5 milliárd forintos visszatérítést kaptak volna az adóbevételből.

Címkék: