Tömeges pereskedést hozhat az ingatlanadó

Pénzcentrum2009. május 5. 08:32

Jelenleg még csak ötlet szintjén létezik a jövőre bevezetni tervezett egységes ingatlanadó, így az adóalap megállapításának módszeréről is keveset tudni. Az ingatlan értéke azonban gyakran vitatható tényező, így nem kizárt, hogy tömeges perek indulnak majd a bevezetés után.

Jövőre a tervek szerint a jelenleg alkalmazott, többféle ingatlanhoz kapcsolódó adó helyett egyetlen adót kellene fizetni. Azt azonban még nem lehet tudni, hogy ez egykulcsos, vagy sávos lesz-e.

A fő kérdés azonban inkább az, hogy milyen alapra vetítik majd az adót, hiszen az Alkotmánybíróság határozata szerint az adózónak joga van azt vitatni. Mivel az ingatlan értékének megállapításakor óhatatlanul bekerülnek szubjektív elemek is, így nem kizárt, hogy tömeges perek indulnak majd, ami akár el is lehetetlenítheti az adónemet - állítja a Képesített Ingatlanvagyon-értékelők Országos Szövetsége.

A KIVOSZ szerint olyan értékelőrendszerre van szükség, amit egységesen elfogad a piac és az önkormányzatok is, így tisztázni kellene azt is, hogy az ingatlan értéke milyen viszonyban álljon a piaci értékkel. Utóbbi ugyanis az olyan területeken, ahol évek óta nem adtak el ingatlant, akár nulla is lehet, holott a ház nyílván ér valamit.

A kormány eddig nem kereste fel sem a KIOSZ-t, sem a Magyar Ingatlanszövetséget egyeztetés céljából.

Címkék: