Napszámosnak megy Burgenlandba a munka nélküli magyar

Pénzcentrum2009. április 22. 09:15

Már nem csak Ausztriában, hanem Szlovéniában is növekszik az ingázó nyugat-magyarországi munkavállalók száma.

A helyi munkaközvetítő cégek a jó idő beköszöntével elsősorban különböző mezőgazdasági munkákat tudnak kínálni Burgenlandban, illetve Szlovéniában. Elsősorban szakképzetlen, naponta ingázó munkásokat keresnek, de arra is van példa, hogy felső-, illetve középfokú végzettségű agrár szakembereknek kínálnak állást - például Maribor közelében.

A nyugat- és közép-dunántúli regionális munkaügyi központok adatai szerint, az elmúlt egy-másfél hónapban megtöbbszöröződött azoknak a száma, akik az említett két országban mezőgazdasági munkát szeretnének vállalni. A hivatalosan bejelentett, legális foglalkoztatási lehetőség kevés, ám feketén szinte mindenki el tud helyezkedni.

Lapinformációk szerint a burgenlandi földeken immár több a magyar, mint az osztrák mezőgazdasági munkavállaló. Hivatalosan jelenleg mintegy 18 ezren ingáznak naponta Ausztriába, ám a munkaügyi szakemberek többsége úgy véli, legalább még egyszer ennyien dolgoznak feketén.

Egy mezőgazdasági vállalkozó elmondta, jelenleg is legalább két tucat embernek tud munkát kínálni Ausztriában. Ő már több mint tíz éve jár át dolgozni a határ túloldalára, s tavasztól őszig szinte minden nap kap megrendelést. A munkaerő-közvetítést feketén végzi, jutalékot a gazdától és a napszámostól is kap. Az osztrák gazdák a feketemunkásokkal nagy kockázatot vállalnak, hiszen ha lebuknak, több ezer euró büntetésre számíthatnak, de úgy tűnik, így is megéri nekik.

Címkék: