Négy nap alatt ötöt dolgoznak a Magyar Közútnál!

Pénzcentrum2009. április 20. 10:45

Új, a korábbinál hatékonyabb munkarendet alkalmaz mától a Magyar Közút Nonprofit Zrt. A társaság a munkaórák számának változtatása nélkül négy napos munkahétre áll át, mert így gépeinek kevesebbszer kell felvonulniuk a munkaterületre, ami éves szinten várhatóan 180-200 milliós megtakarítást eredményez.

Új, 4 napos, de a korábbival megegyező munkaórát tartalmazó munkarendre tér át a nyári útüzemeltetés során a Magyar Közút Nonprofit Zrt. A társaság a költségvetési takarékosság nyomán hozta meg a 3300 dolgozót érintő döntését, mivel így jelentősen javítani tudja gépeinek kihasználtságát. "A géppark üzemidejének meghatározó része mindig a munkaterület elérésére fordított idő, ezt tudjuk a hosszabb, 10 órás munkanapokkal érdemben csökkenteni" - nyilatkozta Duma Viktor, a társaság üzemeltetési igazgatója, aki szerint az éves megtakarítás elérheti a 200 millió forintot. Duma hangsúlyozta, hogy az új munkarendben sem a dolgozók száma, sem azok fizetése nem csökken, hiszen végső soron mindenki ugyannyit dolgozik, mint ezt megelőzően.

A társaság az intézkedés bevezetésével párhuzamosan határozott a pénteki munkanapra vonatkozó ügyeleti rendszer bevezetéséről. Ezeken a napokon az útellenőrzést a normál rendben végzik a társaság munkatársai, ezen túl azonban készenléti műszakban ügyelnek. Ez azt jelenti, hogy a társaság a 30 ezer kilométeres országos közúthálózaton továbbra is haladéktalanul elhárítja a balesetveszélyes úthibákat, nagyobb probléma - például fákat kicsavaró vihar - esetén pedig riasztják az ügyeletes dolgozókat is.

"Az intézkedés nem csökkenti, hanem növeli a téli időszakot követő melegkátyúzás tempóját, bár kétségtelen, hogy munkatársaink és mi is szeretnénk, ha többet tudnánk dolgozni" - véli Duma Viktor. "Sokan vállalnának 40 óránál hosszabb munkahetet, vagy túlórákat is, hiszen sok olyan munkatársunk van, aki nehéz körülmények között él".

A most bevezetett nyári munkarend nagyban hozzájárul a társaság hatékonyabb és takarékosabb működéséhez.

Címkék: