Sarkozy-herceg lemondással fenyegetőzik!

Pénzcentrum2009. március 30. 11:00

Tovább fokozódik az adóparadicsomok elleni közdelem, miután Nicolas Sarkozy francia elnök kijelentette, hogy kész lemondani az őt megillető Andorra hercege címről, amennyiben a Pireneusokban fekvő miniállam nem hajlandó elfogadni az adózásra és banktitok kezelésre vonatkozó OECD irányelveket.

A hercegi cím a mindenkori francia elnököt és a spanyol püspököt illeti meg, ám Sarkozy inkább lemond a papírkoronáról, amennyiben a törpeállam nem áll be a sorba. Andorra jelenleg az OECD feketelistáján található, a miniállam egyelőre az együttműködést elutasító országok közé tartozó adóparadicsomok táborát erősíti.

Sarkozy kijelentette: "Hajlandó vagyok lemondani a címről, amennyiben Andorra nem változtat a banktitokra és az adózási szabályokra vonatkozó gyakorlatán! A közeljövőben Monaco és Svájc vezetőivel is tárgyalásokat fogok kezdeményezni. Szigorú szankciókra számíthatnak azok az országok, amelyek nem fogadják el az európai irányelveket!"

A nemzetközi nyomás hatására Andorra novemberre ígér egy törvénymódosítást, mely lehetővé teszi a banktitokra és az adózási szabályokra vonatkozó nemzetközi adatszolgáltatást. Sarkozy megvárja az első eredményeket és azok függvényében dönt a hercegi címről. A G20-ak tanácskozásán kiemelt szerepet kap az adóparadicsomok elleni küzdelem.

Címkék:
g20 országok,