Tíz évvel rövidíti meg az életed a zabálás

Pénzcentrum2009. március 18. 18:37

Az enyhe túlsúly három, a komoly elhízás 10 évvel rövidíti meg az életkort az egyébként várhatóhoz képest - derítették ki az Oxford-i Egyetem kutatói.

A publikáció nem kevesebb, mint egymillió, a Föld számos országából származó beteg adatainak vizsgálatával készült el, így ez a világ legkiterjedtebb vizsgálata, mely a túlsúly és a várható életkor összefüggéseiről készült.

Az elemzés elsősorban a testtömegindex (BMI) vizsgálatára épült. A BMI a testtömeg és a méterben számolt magasság négyzetének hányadosa. A 25 feletti érték enyhe túlsúlyt, a 30 feletti elhízást jelent.) Az 57 különböző helyen folytatott kutatás 20 éven keresztül vizsgálta a BMI adatokat - ez idő alatt csaknem százezren hunytak el közülük.

A legalacsonyabb halálozási rátát a 24-es mutatójú személyeknél vizsgálták, egészségügyi szempontból tehát ez lenne a legideálisabb testtömegindex. Ez egy 170 centiméteres ember esetében ez 69 kilogrammot jelent - a vizsgálat azonban nem közli, hogy férfiaknál vagy nőknél ideális-e ez az arány, pedig testfelépítésbeli különbségek miatt ez egyáltalán nem mindegy.

A 30-35-ös BMI-vel rendelkezők (az Egyesült Államokban ide tartozik a lakosság nagy százaléka) mintegy három évvel korábban hunynak el, mint a normál súlyúak. A komolyan elhízottak (40-50-es BMI) élete akár 10 évvel is megrövidülhet: ez legalább akkora veszélyt jelent tehát, mint az életen át tartó dohányzás. A leggyakoribb halálok a rák és a szívroham.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az elhízás legnagyobb veszélye jelenleg az, hogy már gyermekkorban elkezdődik, később pedig nagyon nehéz már leadni a kilókat. Jelenleg a kórosan elhízottak aránya alig több, mint 2 százalék, de a fiatalabb generációk adatait figyelembe véve ez néhány évtizeden belül akár 20 százalék is lehet a felnőttek körében.

Címkék: