Válsághelyzetben jók a női vezetők

Pénzcentrum2009. március 12. 09:30

A középvállalkozásokat ösztönzi igazán arra a válság, hogy megtartsák munkatársaikat -egy, a magyar munkaadók körében végzett felmérés szerint. A cégek alternatív megoldásokat keresnek, és igyekeznek elbocsátások nélkül átvészelni a nehéz időket.

A Manpower "Lehetőségek a válságban" című kutatásából kiderül: lényegében a válságkezeléssel kapcsolatos valamennyi prekoncepció megdőlt.

Nem alakult át ugyanis jelentősen a bérstruktúra, és a cégek ötöde bővítésre is készül. Sőt, a megkérdezettek több mint hatvan százaléka dolgozói képzését is tervezi.

A válaszadók több mint 40 százaléka nem tervezi állami források igénybevételét, ezt a magas adminisztrációs terhekkel és a túlzott kötelezettségvállalással indokolják, és sokszor nem bíznak abban, hogy sikerül hozzájutni a forrásokhoz.

A vezetők sorozatosan azzal találják szembe magukat, hogy a megszokott eszköztár kevés vagy nem megfelelő, az eddigi információk kevésnek vagy hiányosnak bizonyulnak. Kiss Judit, a Manpower vezetője szerint ugyanakkor egy hozzáértő, határozott vezető nő feminin tulajdonságai kimondottan jól jönnek válság idején. A tapasztalatok szerint a nők sokszor jobban kezelik ezeket a szituációkat a férfiaknál.

Címkék: