Mennyit kereshet Bokros Lajos Brüsszelben?

Pénzcentrum2009. március 9. 09:30

A hétvégén eldőlt, hogy Bokros Lajos, a Horn-kormány szocialista pénzügyminisztere vezeti az MDF EP- választási listáját. A többi képviselőhöz hasonlóan Bokros is szépen kereshet Brüsszelben.

A tervek szerint az Európai Parlament a júniusi választás után változtatna a képviselők javadalmazásának rendszerén. Várhatóan egységesítik az egyes képviselők fizetését, továbbá ezután nem a nemzeti költségvetésből, hanem az EU saját büdzséjéből fedeznék ezt az összeget.

A képviselőknek járó fizetés így 7665 eurót (2,4 millió forint) jelent majd havonta.

Ha Bokros bejut az EP- be, ezen felül 268 euró (83 ezer forint) napidíjat, és havi 3785 euró (1,1 millió forint) költségtérítést kaphat irodai kiadásaira, ráadásul az útiköltségeit is térítik.

Egy belső jelentés szerint az európai parlamenti képviselők a fizetésükön felül akár 1,3 millió eurót (mintegy 407 millió forintot) is megkereshetnek ötéves mandátumuk alatt. Ezt a különböző juttatásokkal és támogatásokkal kaphatják, de a tervezett változtatások célja pont az ilyen jövedelmek radikális lecsökkentése. 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ugyanakkor vasárnap Bokros Lajos a Hír Televízió kérdésére nem zárt ki egy MSZP-SZDSZ-MDF-válságkoalíciót, amelynek ő lenne a miniszterelnöke. Ha ez történne, azzal -legalábbis fizetés szempontjából- rosszabbul járna, mint a brüsszeli küldetéssel. Kormányfőként ugyanis -Gyurcsány Ferenc jelenlegi tiszteletdíjával megegyezően- havi bruttó 1, 5 millió forintot kereshetne.

Címkék:
nemzeti választási iroda,