Nem mond le a bankvezér 230 milliós nyugdíjáról!

Pénzcentrum2009. február 27. 16:00

Hatalmas üzengetésekkel és nyílt levelekkel tarkított vita kerekedett Nagy-Britanniában, Lord Myners a brit jegybank kormányzati képviselője és Sir Fred Goodwin, a Royal Bank of Scotland volt vezére között, utóbbi ugyanis nem hajlandó lemondani hatalmas nyugdíjáról.

A Royal Bank of Scotland (RBS) 24 milliárd fontos veszteséggel zárta a múlt évet, csak az állami beavatkozásnak volt köszönhető, hogy nem ment csődbe a társaság. Helyzete azonban ma sem stabil, egy újabb 25,5 milliárd fontos mentőcsomag terve áll a parlament ellőtt, mellyel az állam részesedése 95 százalékra is felugorhat a bankban

A borzalmas teljesítmény azonban nem akadályozta meg Sir Fred Goodwin-t, hogy múlt havi lemondása után igényt tartson évi 693 000 fontos nyugdíjára, ami nagyjából 230 millió forintnak felel meg. Mint mondta, a kormányzat pontosan tisztában volt vele, mekkora nyugdíj is jár neki, így nem érti, miért is fenyegeti most a közvélemény előtti lejáratással őt Lord Myners.

A miniszter szerint viszont nem elfogadható, hogy a bank által jelentett kapitális veszteség után ilyen mértékű juttatásban részesüljön a volt bankvezér. Pletykák keringenek arról is, hogy az alig 50 éves és két hónapos Goodwin csak azért vonult nyugdíjba, mert ha az állami kézbe került bank éléről kirúgták volna, akkor jóval kevesebb végkielégítés ütötte volna a markát, így viszont - pont 50 éves kora miatt - már magasabb havi illetmény jár neki, mint néhány hónappal korábban.

Címkék: