Ratkó-dédunokákat szülhet a Gyurcsány-gyed!

Pénzcentrum2009. február 25. 05:40

Az 1950-es évek első felének egészségügyi minisztere, Ratkó Anna után Ratkó-gyerekeknek nevezték az abortusztilalom és a gyermektelenségi adó 1956-os eltörléséig született generációt. Talán az ötvenes évek népességpolitikájának köszönhetően a 70-es évek második felében született Ratkó-unokák munkaerőpiacra lépésének tudható be, hogy még nem csuklott össze a magyar nyugdíjrendszer. A gyermekvállalás helyett többségében a karriert választó korosztály számára a Gyurcsány-kormány gyed-re vonatkozó szigorításának 2010. május elsején történő bevezetéséig rendelkezésre álló időszak elegendőnek bizonyulhat a Ratkó-dédunokák megérkezésére.

A gyermekgondozási díj (gyed) hazánk egészségbiztosítási ellátásainak keretében, kizárólag a biztosítottaknak járó, havi rendszerességgel fizetett, jövedelemarányos pénzbeli ellátás, mely a szülő jövedelem kiesését hivatott pótolni. Az ellátásra jogosult az a szülő, aki a szülést megelőzően legalább 180 napon át biztosított volt, így az apák is igénybe vehetik az ellátást.

A gyed iránti igényt alkalmazottaknak a foglalkoztatónál, az egyéni vállalkozóknak pedig a területileg illetékes megyei egészségbiztosítási pénztárnál kell bejelenteni. A szükséges nyomtatványokhoz csatolni kell a gyermek születési anyakönyvi kivonatát és a magánnyugdíj-pénztári belépési nyilatkozatot, különleges esetekben (örökbefogadás, gyám, stb.) egyéb dokumentumokat.

A 180 napos munkaviszonnyal rendelkező szülőknek a figyelembe vehető jövedelem átlagának 70 %-ában határozzák meg a gyed bruttó összegét. A gyed összegéből az adókedvezmények figyelembevételével a szja-t, a biztosítottat terhelő nyugdíjjárulékot és a magánnyugdíj-pénztári tagdíjat a folyósító levonja.

Az érvényben lévő szabályok szerint a gyed maximális összege maximum a mindenkori minimálbér kétszeresének 70 %-a lehet, ezért a számítások során a minimálbért, a bruttó 100 ezer forintot és a minimálbér kétszeresét vettük figyelembe. Számításunk szerint a maximális gyedet kihasználó biztosított kismama 299 130 forintos munkaadói és 254 670 forintos munkavállalói teher mellett összesen bruttó 2 402 400 forint gyedre lehet jogosult a szülést követő két évben. A kismamákat többségét felháborítja a kormány azon problémája, mely szerint a jelenlegi feltételekkel közel sem érkezik annyi járulék a rendszerbe, mint amennyit később a kifizetésekre fordítanak.

2010. május elsején letelik a minisztérium által az Alkotmánybíróság javaslatára elfogadott 300 napos felkészülési idő és hatályba lépnek az új szabályok. Ettől kezdve a gyed-igényléshez legalább egyéves munkaviszony szükséges. A gyed továbbra is a gyermek kétéves koráig járhat, de maximum az előzetes biztosítási jogviszonnyal megegyező ideig (aki másfél évet dolgozott, annak másfél évig).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az új rendelkezés szerint készített kalkuláció alapján a munkaadót és a munkavállalót terhelő költségek és levonások összege megközelíti az egy éven át gyedre kifizetett összeget.

Két éves munkaviszony esetén az előző kalkulációhoz képest duplázódnak a számok. Az igénylők két év munkaviszony és két év járulékfizetés után lesznek ugyanannyi gyedre jogosultak, mint a módosítás előtti társaik fél éves biztosított jogviszonnyal. A két év leteltét követően a jelenlegi és az új rendszer szerint is a mindenkori nyugdíjminimummal megegyező összegű gyes igénybevételére jogosultak a kismamák.

A számításokhoz az adozona.hu bérkalkulátorát használtuk.

Címkék:
ratkó unokák,