Időt nyertek az adózó gyermekvállalók: jövő májusig jár a régi GYED!

Pénzcentrum2009. február 24. 08:30

Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter egy tegnapi sajtóbeszélgetésen a Heti Válasz kérdésére először jelölte meg, hogy mikortól lépnének hatályba a gyermekgondozási díjjal kapcsolatos megszorítások. A dátum 2010. május 1-je, vagyis az addig születők után még a jelenlegi feltételek mellett lehet igénybe venni a gyedet.

A szaktárca vezetője elmondta, hogy a családtámogatási rendszer átalakítása során figyelembe vették az Alkotmánybíróság által korábban megjelölt 300 napos felkészülési határidőt. Jövő május elsejétől a GYED-hez a jelenlegi 6 hónapos biztosítási jogviszony helyett 1 évre lesz szükség. Mindez azt jelenti, hogy az idén nyár elejéig megfoganó gyermekekre még nem vonatkoznak a megszorítások. Jelenleg a gyed a gyermek kétéves koráig jár, a jövőben viszont a hossza az előzetes biztosítási jogviszonnyal egyezik majd meg, de továbbra is legfeljebb a gyermek kétéves koráig jár.

A munkaviszonnyal megegyező, de maximum 2 éves időszak után a jóval alacsonyabb összegű gyermekgondozási segélyt (GYES-t) vehetik igénybe. A különbség lényeges, mivel a GYED bruttó összege a korábbi kereset 70 %-a (de legfeljebb a minimálbér kétszeresének 70 %-a), a GYES viszont a nyugdíjminimummal egyezik meg.

A miniszter megjegyezte, hogy a megszorítás nem vonatkozik azokra, akiknek már megszületett az első gyermekük. Akik már vállaltak gyermeket, azok jövő május után is elkerülhetik a megszorításokat, ha két évnél kisebb korkülönbséggel jönnek a kistestvérek, akkor utánuk is két évig jár a gyed, akárcsak az első gyermeknél.

Az új szabályok szerint a szülők meg is oszthatják a gyedre való jogosultságot, így ha az anya nem tudja igénybe venni a kétéves gyedet, akkor az apa is igényelheti azt. A miniszter szerint ez jó főpróbája lesz a rövidesen kötelezővé váló uniós irányelvnek, mely szerint a családi ellátások csak akkor járnának, ha azokat részben az apa is igénybe veszi.

Címkék: