Szlovákiában betiltanák a dohánytermékek árusítását

Pénzcentrum2009. február 13. 10:00

Egy szlovák kormánypárti képviselő azt javasolja, hogy az országban egyáltalán ne árusítsanak dohányterméket. A honatya - aki maga is láncdohányos - úgy véli, a cigaretta a tiltott drogok közé tartozik, ezért az alkohollal együtt be kellene tiltani a forgalmazását. 


Milan Urbáni, a kormánypárti HZDS - Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom alelnöke javaslatával tükröt akar állítani azoknak, akik diszkriminálják a dohányosokat, de a dohánytermékekből származó adóbevételnek ugyanúgy haszonélvezői. A politikus a javaslatot a nemdohányzók védelméről szóló törvény megváltozatására akarja beterjeszteni, melyet a szlovák parlament még a jelenlegi ülésszakban akar elfogadni.

A képviselő arra a szigorító javaslatra reagált így, amely kitiltaná az éttermekből a dohányzókat. Az eredeti törvény szerint ugyanis csak fallal kellene elválasztani egymástól a vendéglátóipari egységek dohányzó és nemdohányzó részét. A szigorító módosítást ugyanakkor az egészségügyi miniszter és az oktatási bizottság is támogatta.

"A törvény nem diszkriminálhat senkit. Én a nemdohányzókat védem, de nem támogatom a dohányosok elkülönítését. Kompromisszumos megoldást kell keresni, nem majomként utánozni más országok logikátlan lépéseit, és ezzel kirekeszteni azokat, akik 15,6 milliárd koronát (158 milliárd forint) hoznak az államkasszába" - nyilatkozta Urbáni egy hírportálnak.

"Ha a dohányzás tényleg káros, és azt is írják, hogy halálhoz vezethet, akkor tiltsuk be a cigarettát, soroljuk be a tiltott drogok közé" - mondta a képviselő, aki a parlamenti vitában hozzátette: "Vonatkozzon ez az alkoholra is"

A javaslat indoklásában Urbáni azt írja, hogy az eddig javasolt intézkedések nem oldják meg a dohánytermékek káros hatásaihoz való hozzáállás kérdését, ezért Szlovákiában tiltsák be a forgalmazásukat, így mutatva példát más országoknak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Urbáni módosító javaslatának elfogadásával jelentősen változna a költségvetés bevételi része. A pénzügyi tárca szóvivője szerint a javaslat milliárdos nagyságrendű kiesést jelentene a költségvetésben, ami a jelenlegi helyzetben teljesen elfogadhatatlan. Más politikusok ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a dohánytermékek forgalmazásának radikális visszaszorítása a feketegazdaság jelentős növekedéséhez és a különböző bűnözői csoportok megerősödéséhez vezethet.

A dohányipari termékek forgalmazásának leállítása Magyarországon is jelentős adókiesést eredményezne, hiszen a cigaretták utáni jövedéki adóból 2008-ban mintegy 270,9 milliárd forint bevétele származott a költségvetésnek. Ez az összeg 17,8 milliárd forinttal lett több a 2007-es számoknál.

Címkék: