Ők tudják a legtöbbet, mégsem indíthatnak vagyonosodási vizsgálatot!

Magyar Nemzet2009. február 13. 09:15

Nem indíthatnak vagyonosodási vizsgálatot a munka nélkül gazdagodók ellen az önkormányzatok vezetői. A polgármesterek a meglévő rendszer szigorításában látnák a megoldást, csak közérdekű bejelentést tehetnek az APEH-nél, ha úgy tapasztalják, hogy valaki adózatlan pénzből fényűzően él.

Adótitokra hivatkozva nem erősítette meg az APEH, hogy a Rendőrség kezdeményezésére vagyonosodási vizsgálat indult volna a Sztojka család ellen. A hivatal szóvivője konkrét ügyekről és vizsgálatokról nem adhat információt, de általánosságban elmondta, hogy a társszervek javaslatait prioritással kezelik.

A nyomozó hatóságok egyre több esetben kérik az adóhatóságot, hogy nézzék meg valakinek a vagyoni és a jövedelmi helyzetét. De ez fordítva is előfordul, ha a vizsgálat során bűncselekményre utaló jelet találnak az ellenőrök, akkor értesítik a rendőrséget.

Szepessy Zsolt, Monok polgármestere szerint folyamatosan tartani kell a kapcsolatot a társszervekkel, ugyanakkor az önkormányzatok csak annyit tehetnek, hogy megvonják a segélyeket azoktól, akiknek a vagyoni helyzete nem indokolja az ellátást. Répás József, Kiskunlacháza polgármestere elmondta, hogy ha gyanús esetet tapasztalnak, akkor csak jelezni tudják azt az adóhatóságnak, egyéb eszköz nincs a kezükben.

Címkék:
adótitok,