Remegve jelentenek a bankárok a kormánynak!

Pénzcentrum2009. február 12. 14:00

A nyolc legnagyobb amerikai bank vezetője jelentést készít a kormányzati források felhasználásáról és a várható bónuszkifizetésekről. A nyolcak azért kényszerülnek a részletes beszámoló összeállítására, mert kormányzati körökben olyan hírek kaptak szárnyra, hogy a pénzintézetek nem megfelelően használják fel a nagyrészt az adófizetők pénzéből elkülönített forrásokat.

A politikusok körében egyre többen vitatják a pénzek felhasználásának módját, sokak szerint a bankok a kelleténél többet fordítanak bónuszkifizetésekre, ahelyett, hogy a tényleges célok megvalósítására koncentrálnának. A bankok megmentésén túl a tőkeinjekció fő célja a hitelezés helyreállítása az országban.

A Pénzügyi Szolgáltatások Bizottsága részletes beszámolót kér a kiutalt dollár milliárdok tényleges felhasználásról. A republikánusok és a demokraták is egyetértenek abban, hogy erősíteni kellene a hitelezés területén és véget kell vetni a hétköznapi embereket letaglózó bónuszok kifizetésének.

Felhívták a bankok figyelmét arra a tényre, hogy amikor összeomlás fenyegette a szektort, akkor a kormány mentőövet dobott feléjük és kihúzta őket a csávából. A hatalmas pénzeket ennek fényében használják fel és ne úgy értelmezzék, hogy ismét előttük van a bőségtál, amiből lehet lakmározni.

A zavarba ejtő bónuszok hírére fokozódott a nyugtalanság a politikai körökben. A jelentési kötelezettség bevezetésével azt kívánják eléri, hogy ne ismétlődhessen meg a csődbe ment Merrill Lynch - az egyik politikus által fosztogatásnak titulált - esete, amikor 4 milliárd dollárt fizettek ki bónuszként nem sokkal azelőtt, hogy a Bank of Amerika felvásárolta a tönkrement pénzintézetet.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A lefektetett irányelvek között szerepel a bónuszok szerény módon történő kezelése, a nyolcak igyekeznek optimális megoldást találni a korlátozásokra.

Címkék: