Csehország hazaküldené a munkanélküli külföldieket

Pénzcentrum2009. február 10. 15:30

Anyagilag is támogatja a prágai kormány a Csehországban munkahelyüket elveszített külföldiek visszatérést hazájukba. Azoknak akik a hazatérés mellett döntenek, a cseh állam megfizeti a repülőjegyet, és 500 eurós támogatást is kapnak.

A kabinet az első szakaszban mintegy 2000 ember számára teremti meg a feltételeket a hazájukba való visszatérésre. A projekt kezdeti költségeit 60,7 millió koronában (620 millió forint) állapították meg: a hazatérő külföldieknek a cseh állam megfizeti a repülőjegyet és 500 eurós (145 ezer forint) támogatást is kapnak.
Ugyanakkor a Cseh Köztársaság korlátozza a hosszabb idejű tartózkodásra feljogosító vízumok kiadását egyes országokban, és szigorúbban fogják ellenőrizni azokat az ügynökségeket is, amelyek külföldieket toboroznak csehországi munkákra.

Csehországban a tavalyi év végén több mint 250 ezer külföldi állampolgár dolgozott hivatalos engedéllyel, de az illegális külföldi munkások száma is több tízezerre becsülhető. A belügyminisztérium kimutatása szerint a nemzetközi gazdasági válság következtében Csehországban március végéig mintegy 12 ezer külföldi állampolgár veszíti el munkahelyét, az év közepén pedig mintegy 68 ezer külföldi munkavállaló engedélye jár le.

A Cseh Köztársaságban a külföldi munkaerő többségét a szlovákok, az ukránok, a lengyelek és a vietnamiak teszik ki. A kormány által jóváhagyott intézkedés csomag elsősorban az utóbbiakat érinti.

Magyarországon a külföldiek foglalkoztatása második éve mutat csökkenő tendenciát. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint a külföldieknek kiadott új engedélyek és munkaviszony-létesítések száma 2008 első kilenc hónapjában 25 százalékkal csökkent, miközben az országban dolgozó külföldiek összlétszáma 30 százalékkal esett vissza.

Címkék: