Bajnai: 20 ezer állást sodort el eddig a válság!

Pénzcentrum2009. február 9. 08:15

Eddig körülbelül 20 ezer munkahely szűnt meg hazánkban a pénzügyi-gazdasági válság miatt - jelentette ki Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter pénteken.

A brit nagykövetség és a CEU közösen szervezett konferenciáján a miniszter rámutatott: további elbocsátásokra lehet számítani, de a nehézségek ellenére meg kell őrizni a foglalkoztatási és a beszállítói rendszerek működőképességét. Magyarországon az uniós tagállamok közül az egyik legalacsonyabb a foglalkoztatottság szintje: mindössze az állampolgárok 57 %-a számít aktív dolgozónak.

A munkahelyek megőrzése érdekében a kormány új programot indít: az ötödik munkanapon képzéseket szervezhetnének a vállalkozások, amelyek költségeit a kormány fedezné, de egyben biztosítaná azt is, hogy a munkavállalók a négynapos munkahét ellenére is teljes bért kapjanak.

A gazdasági válsággal kapcsolatos nemzetközi intézkedésekről szólva Bajnai Gordon úgy fogalmazott: a protekcionista kormányzati lépések veszélyes utat jelentenek. Az ilyen megoldások ugyanis komoly teret engednek a nacionalizmusnak, ami pedig a demokratikus berendezkedés alapjait fenyegeti.

Címkék: