A válság ellenére maradnak az óriási prémiumok

Pénzcentrum2009. február 9. 14:00

Nem csak Magyarországon kapnak nagy sajtóvisszhangot a megszorítások ellenére kiosztott állami jutalmak: Nagy-Britanniában akár 1300 milliárd forintnyi extra juttatást is fizethetnek munkatársaiknak azok a bankok, amelyeket az adófizetők pénze mentett meg az összeomlástól. Politikusok attól tartanak, hogy nem lesz időben kész az a szabályozás, ami visszafoghatná a túlzott prémiumokat. 

Brit politikusok véleménye szerint Gordon Brown brit miniszterelnök nem képes visszafogni azokat a hatalmas juttatásokat, amiket az állami tulajdonú, vagy az állam által megsegített bankok dolgozói kapnak. A szigetország kormánya új jogszabályokat tervez bevezetni annak érdekében, hogy megállítsa az irreális banki prémiumokat.

Alistair Darling pénzügyminiszter független vizsgálatot kezdeményez a bankok vezetési módszereinek ügyében, melyeknek célja ajánlások megfogalmazása a kockázatkezelés hatékonyságával kapcsolatban, beleértve azt is, hogy a javadalmazás hogyan befolyásolja a banki kockázatvállalást.

Ugyanakkor könnyen lehet, hogy ezek a szabályozások már késve érkeznek, hiszen a The Sunday Telegraph értesülése szerint az egyik brit nagybank, a Royal Bank of Scotland - amelynek megmentésére a kormány 20 milliárd fontot költött a költségvetésből - egyedül csaknem egymilliárd font (332 milliárd forint) prémiumot készül kifizetni alkalmazottainak.

Egyes sajtóhírek szerint azonban az állami tulajdonú brit bankok terveiben összesen már mintegy 4 milliárd font (1320 milliárd forint) jutalmazás szerepel.

Azt ezt megakadályozó szabályozások kidolgozásáig azonban a pénzügyminiszter sem tehet mást, minthogy megkéri az állami tulajdonú bankok -mint például a RBS, a Northern Rock, vagy a Lloyds Banking Group.- vezetőit, ne költsék az adófizetők pénzét túlzott bónuszokra.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Hazánkban az elmúlt napokban a különböző állami szervezetek jutalmazásai verték ki a biztosítékot. Az Adó-és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal tavaly például 16,7 milliárd forintot osztott szét prémiumként munkatársai között, a dolgozók átlagban fejenként több, mint egymillió forintot kaptak.

Ugyanakkor az ellenzéki politikusok azzal is vádolják a kabinetet, hogy a miniszterelnök által bejelentett kormányzati kiadáscsökkentés ellenére több állami vezető is magas év végi jutalmat kapott.

Címkék: