Alkalmi munka: júniustól változnak a szabályok!

Pénzcentrum2009. február 6. 09:15

Az alkalmi munkavállalásról készülő előterjesztés szerint júniustól szűkebb munkáltatói kör alkalmazhatja egy a foglalkoztatási módot: kizárólag magánszemélyek, közhasznú társaságok, illetve főtevékenységként mezőgazdasággal foglalkozó munkáltatók.

A magánszemély munkáltatók kizárólag háztartási szükségletek kielégítésére, a kht.-k helyettesítésre, vagy meghatározott feladat ellátására, míg a mezőgazdasági tevékenységet űzők idénymunka keretében választhatják egy a foglalkoztatási módot.

Rugalmasabban állapítja meg azonban a javaslat az időkorlátokat, magánszemélyek például korlátlan ideig, kht.-k évi maximum 200 munkanapig, míg megzőgazdasági idénymunka esetén maximum évi 60 napig lehet így alkalmazni valakit.

Fontos változás az is, hogy eltörlik az alkalmi munkavállalói könyvet, és helyébe elektronikus nyilvántartás lép, amit vagy elektronikusan, vagy telefonon keresztül kell bejelenteniük a foglalkoztatóknak, legkésőbb az első munkanapig.

Az alkalmi munkaviszony alapján járó munkabér 25 százalékát kell majd a munkáltatóknak közteherként megfizetniük. Az alkalmi munkások azonban továbbra sem lesznek jogosultak teljes körű egészségbiztosításra, csak baleseti egészségügyi szolgáltatásra, és baleseti táppénzre.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az álláskeresési segély folyósítása alatt azonban az álláskereső vállalhat majd alkalmi munkát, ami nem jár majd a folyósítás felfüggesztésével.

Címkék: