Két legyet egy csapásra: kevesebb alkohol, javuló költségvetés

Pénzcentrum2009. január 20. 15:00

Talán sok újdonsággal nem szolgál, de legalábbis tudományos megalapozottságot nyert az a feltételezés, miszerint az alkoholra kivetett magasabb adó csökkenti az alkoholfogyasztást, és az általa okozott deviáns viselkedés negatív következményeit is.

A Floridai Egyetem egyik professzora, Alexander C. Wagenaar több, mint 110, témában készült tanulmány és kutatás eredményeinek összegzésével jutott arra a következtetésre, hogy az alkoholadó, amellett, hogy növeli az állami bevételeit, még a fogyasztást is csökkenti, méghozzá nem csak a masszív italozók, de azok körében is, akik moderált szinten fogyasztanak alkoholt, legyen szó fiatalokról, vagy felnőttekről.

Megfigyelések alapján, ahogy az árak emelkednek, az emberek egyre kevésbé vásárolnak alkoholt, és ha isznak is, akkor is kevesebbet, mint korábban.

Az alkoholadót ellenzők tábora sokszor hivatkozik olyan felmérésekre, melyek szerint a moderált fogyasztás kifejezetten pozitívan hat az egészségre, ugyanakkor más kutatások azt igazolják, hogy az alkoholfogyasztás csökkenése általában mégis nagyobb társadalmi előnnyel jár. Azokon a területeken például, ahol magasabb az egy főre jutó alkoholfogyasztás, az olyan problémák, mint a balesetek, krónikus megbetegedések, és a halálesetek száma is nagyobb.

Éppen ezért az alkoholra kivetett adó még igazságosnak is mondható, hiszen ekkor azok fizetik meg például az autóbalesetekkel kapcsolatos egészségügyi kiadásokat, akik a bekövetkezésükért felelősnek mondhatók. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kapcsolódó cikk:Kikből lesznek alkoholisták? Te köztük vagy?

Címkék: