Mit lépnek idén a magyar cégek: az emberáldozattól óvakodnának!

Pénzcentrum2009. január 6. 09:00

A Pécsi Tudományegyetem által, cégek körében készített felmérés eredményei szerint az alkalmazottak elbocsátása csak a legvégső lépés a vállalkozások részéről, helyette belső átalakításokkal, illetve a bérek befagyasztásával próbálják átvészelni a nehéz időszakot - írja a Népszabadság.

A tavaly november végi felmérésben 86 cég vett részt, melyek több mint fele kis- és közepes méretű vállalkozás volt, egyharmaduk iparvállalat, 20 százalékuk kereskedelmi cég és 6 százalékuk a pénzügyi szektorban tevékenykedett.

Háromnegyedük meglehetősen pesszimistán tekint a jövőbe, ami a forgalomnövekedést illeti, negyven százalékuk szerint 2009-ben árbevételük csökkenni is fog, ugyanakkor sokan a forint gyengülésében, és így a külföldi kereslet megemelkedésében bíznak.

A recesszió időtartamát tekintve optimistább a többség, mindössze 10 százalékuk gondolta úgy, hogy 3 évnél is hosszabb lehet a válság.

90 százalékuk költségcsökkentéssel, szervezeti hatékonyság növelésével igyekszik átvészelni a nehéz éveket, ugyanakkor 40 százalékuk külföldi piacok felé nyitna, hogy a csökkenő keresletet ellensúlyozza.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A többség úgy vélte, hogy az elbocsátások miatt könnyebb lesz jó munkaerőt találni, ugyanakkor egyik cég sem állította, hogy létszámleépítést tervez jövőre, negyven százalékuk vallotta, hogy legfeljebb minimális leépítésre kerülhet sor.

Címkék: