Matolcsyék így módosítanák az euróövezethez való csatlakozás feltételeit

hvg.hu2020. január 21. 09:05

Matolcsy György egy konferencián mutatta be a Magyar Nemzeti Bank legújabb, Fenntartható felzárkózás euróval című kötetét, melyben a szerzők az euróövezet jövőjét és a magyar gazdaság jelenlegi helyzetét vették górcső alá - számol be a hvg.hu.


A jegybank elnöke a Lámfalussy Sándor tiszteletére rendezett konferencián ismertette a kötetet, melynek utolsó fejezeteiben a szerzők többek között Magyarország euróövezeti tagságának feltételrendszerét ismertetik. A csatlakozásról évek óta nem folyik érdemi vita, a kötet ezt a csendet törné most meg.

"Az eredeti kritériumrendszer felülvizsgálatra szorul" - szögezi le a tíz jegybanki szerző által írt összegzés. Több feltételt is módosítanának, a régi kritériumok közül a költségvetési és az államadósságra vonatkozó szabályokat a következőképpen módosítaná a jegybank:

  • Az államháztartás kívánatos egyenlege a nulla-mínusz két százalékos sávban legyen, attól függően, hogy az adott ország mennyire adósodott el. Ha az államadósság a GDP 90 százaléka fölött van, kiegyensúlyozott költségvetést kell folytatnia, az 50-90 százalékos sávban legfeljebb 1 százalék, 50 százalékos államadósság alatt 2 százalék lehet a költségvetési hiány.
  • Az államadósságot a hazai össztermék 60 százaléka helyett 50 százalékra kell levinni.

 

Címkék:
hitel, jegybank, euró, megtakarítás, konferencia, euró bevezetés, euroövezet,