Ledobta a lakáshitelbombát a CIB Bank: ez nagyot fog szólni, indulhat a roham

Pénzcentrum2024. április 15. 17:31

Átalakította a végig fix kamatozású lakáshiteleinek futamidő-szerkezetét a CIB Bank – a változtatás nyomán április közepétől akár már 30 éves futamidőre is kínál változatlan kamatozás mellett jelzáloghitelt a hitelintézet.

A CIB Bank április 12-től átalakította a futamidő végéig fix kamatozású lakáshiteleinek a futamidő-szerkezetét – hívta fel a figyelmünket a Bankmonitor. A hitelintézet korábban csupán 11-20 éves futamidő mellett nyújtott végig fix kamatozású jelzáloghitelt, ám ez most kibővült 11-30 évre.

Hogy mit jelent ez a gyakorlatban? Amennyiben 20 éves futamidő mellett, nettó 700 ezer forintos havi jövedelemmel vennénk fel jelzáloghitelt a CIB-nél, úgy a törlesztőrészletünk 147 674 forint lenne 6,29 százalékos kamat mellett. A teljes visszafizetendő összeg 35 441 790 forint lenne ebben az esetben.

Ha viszont az újonnan elérhető feltételeket maximálisan kihasználva, tehát 30 éves futamidőre vennénk fel ugyanezt a 20 millió forintos hitelt, úgy az induló törlesztőrészlet 124 805 forint lenne, míg a teljes visszafizetendő összeg 44 929 752 forint. A kamat változatlanul 6,29 százalék maradna.

A kamat tehát nem változik, ugyanakkor a havi részletben érdemi csökkenés látható. Ez azonban a hosszabb futamidő miatt a teljes visszafizetését érdemi növekedését eredményezi. Ilyen hosszú futamidőre csak két bank nyújt végig fix kamat mellett kölcsönt, amik közül az egyik a CIB Bank.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A CIB Bank emellett a végig fix kamatozású szabad felhasználású jelzáloghitelek szerkezetét is átalakította. Eddig (április 12. előtt) a fix kamat 15 éves futamidőre volt elérhető, jelenleg 11-20 éves futamidőre kínál ilyen konstrukciót a hitelintézet. A változás a kamat nagyságát ennél a terméknél sem érinti.

Címlapkép: MTVA/Bizományosi: Balaton József

Címkék:
lakáshitel, jelzáloghitel, bank, kamat, bankolás, cib, futamidő, hitelintézet, cib bank, fix, bankmonitor,