Megint kígyóznak a sorok az ország egykori slágerhiteléért: mire jöttek rá a magyarok?

Pénzcentrum2024. április 2. 17:03

Ez év márciusában, országosan 11 046 lakóingatlan cserélt tulajdonost, valamint 90 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott. 2024 első negyedévében így a tavalyi év első negyedévéhez képest 10 ezerrel több adásvétel volt Magyarországon, amely 52%-os növekedést jelent. 

Tovább erősödött az ingatlanpiac márciusban, így az első negyedévben összesen 30 154 tranzakcióval zárt a piac.  Az első negyedév utolsó hónapjában a Duna House által becsült 11 046 tranzakcióval az eddigi legerősebb hónapot zárta az ingatlanpiac. Ez az adat az előző hónaphoz képest 3%-os erősödést, az előző év márciusához képest pedig 42%-os növekedést mutat.

2024 első negyedévében így a tavalyi év első negyedévéhez képest 10 ezerrel több adásvétel volt Magyarországon, amely 52%-os növekedést jelent. Az első negyedéves számok megerősítik a Duna House éves várakozását, amely az idei évben egy jóval aktívabb ingatlanpiacon éves szinten 110-130 ezer közötti adásvétellel számol.  

A jelzáloghitel-piacon szintén tovább folytatódott a felívelés, így havi és negyedéves szinten is óriási a volumennövekedés az előző évi adatokhoz képest. Az adatok alapján idén márciusban már 90 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott, így az első negyedévben az összes hitelkihelyezés meghaladta a 240 milliárd forintot. Az előző év adataihoz képest így havi és negyedéves szinten is több mint duplájára nőtt a jelzálogcélú hitelvolumen. A hitelpiacon a mostani Q1-hez képest erősebb negyedév utoljára 2022 harmadik negyedévében volt.  

Te mit gondolsz a személyi kölcsönről? Mondd el véleményed!

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kutatás a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán működő the CoRe lab-bel együttműködve készül, az eredményeiről a Pénzcentrumon megjelenő cikkekben folyamatosan beszámolunk majd. A kérdőív anonim és önkéntes, a válaszokat 2024. március 29. és április 14. között várjuk.

Köszönjük, hogy válaszaiddal segíted a kutatásunkat!

Címkék:
otthon, lakáshitel, jelzáloghitel, lakásvásárlás, ingatlanpiac, lakásár, milliárd,