MNB-alelnök: óvatosságra int, amit a magyar piacon az elmúlt héten láttunk

Pénzcentrum2024. január 30. 15:31

Bizonyos tényezők lehetővé tettek volna nagyobb kamatcsökkentést is, de az a kockázati közeg, amit múlt hétfő óta tapasztaltak a magyar piacon a kamatvágási ütem tartását indokolta - közölte Virág Barnabás, a jegybank alelnöke az MNB Monetáris Tanácsának keddi ülése utáni háttérbeszélgetésen.

Széles körű és tartós dezinfláció érvényesül a magyar gazdaságban, 2023-ban Magyarországon csökkent a legnagyobb mértékben az áremelkedés, az év végére visszatért a régiós mezőnybe - jelentette ki Virág Barnabás, a jegybank alelnöke az MNB Monetáris Tanácsának keddi ülése utáni háttérbeszélgetésen. Hozzátette, a jegybank belső elemzései az infláció trendszerű javulását jelzik, a Monetáris Tanács arra számít, hogy ez 2024 első hónapjaiban is folytatódik.

Az MNB alelnöke kiemelte, a beérkezett adatok szerint a negyedik negyedévben a gazdasági növekedés visszafogott maradhatott. 

A folyó fizetési mérlegben 2023-ban és 2024-ben is nagyobb többletet láthatunk, mint amire a decemberi inflációs jelentésben számítottunk

- hangsúlyozta Virág Barnabás.

A jegybank pozitívan értékeli az uniós forrásokról való decemberi megállapodást, azonban az elmúlt napokban megint felerősödtek a kockázatok, ami a pénzpiacokon is megmutatkozott. A jegybank alelnöke szerint ezért a külső piaci környezet továbbra is ingadozó. 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Leszögezte, bizonyos tényezők lehetővé tettek volna nagyobb kamatcsökkentést is, de az a kockázati közeg, amit múlt hétfő óta láttunk a magyar piacon a kamatvágási ütem tartását indokolta. És persze a következő időszakban is fegyelmezett, kiszámítható monetáris politikára van szükség a Monetáris Tanács oldaláról. Ezért a következő hónapokban is adatvezérelt módon döntenek majd az alapkamat további csökkentéséről és annak optimális mértékéről.

 

Címkék:
hitel, mnb, jegybank, jegybanki alapkamat, kamatcsökkentés, monetáris politika, mnb kamatdöntés,