Váratlan bejelentést tett Varga Mihály: tényleg hozzányúlhat a hitelkamatokhoz a kormány

Pénzcentrum2024. január 28. 12:25

Jövő héten dönthet a kormány a hitelkamatok sorsáról, és a Nagy Márton által felvetett módosításokról - mondta Varga Mihály. A héten merült fel a Nemzetgazdasági Minisztérium részéről, hogy lecserélik a BUBOR-t, és helyette egy másik mutatóhoz, a Diszkont Kincstárjegy (DKJ) értékéhez kötnék számos hazai hitel kamatát.

Nincs hitvita a kormányban a növekedésösztönzésről, de fontos, hogy a bővülés mellett az államháztartási hiány leszorítása is prioritás maradjon. Asztalon van a BUBOR, így a hitelkamatok rendszerének esetleges átdolgozása, erről jövő héten dönthet a kormány – közölte Varga Mihály pénzügyminiszter az Indexnek adott interjújában.

Pozitívnak tartja, hogy magyar gazdaságban elindult a növekedés, de hangsúlyozza, hogy ezt úgy kell folytatni, hogy közben figyelembe veszik az államháztartás helyzetét. A tavalyi 6 százalékos államháztartási hiányból ki kell bontani egy növekedési pályát, amely a deficit csökkentését is magában foglalja - fogalmazott. Arra utalt, hogy a decemberi 5,5 százalékos infláció után januárban további csökkenés várható, és az éves inflációs cél a jegybank szerint 3 százalék plusz-mínusz 1 százalékpont.

A kormánynak nincs árfolyamcélja, ellentétben a jegybankkal, ami inflációs és árfolyamcélokat is kitűzött – ebből a szempontból kell értelmezni a monetáris politika tevékenységét. A jegybanki döntéseket továbbra sem kívánom kommentálni

- jegyezte meg, majd pedig kijelentette, most, hogy a forint az elmúlt napokban gyengülni kezdett és háromhavi mélypontra esett, nem lehet azt mondani, hogy az MNB túl óvatos lenne a kamatok lazításánál.

A gazdasági szektorban felmerült a BUBOR szintek módosításával kapcsolatban – amely Nagy Márton felvetése – azt mondta, hogy a felvetésnek van létjogosultsága, és reméli, hogy a piac megérti a kezdeményezés célját. A jövő hétre várhatóan döntés születik ebben az ügyben - amelyet egyébként a Magyar Nemzeti Bank ellenez.

Bízom benne, hogy a jövő hétre olyan döntés alakul ki, ami jó a pénzintézeteknek és a kormány számára is

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

– jelentette ki Varga Mihály.

A héten merült fel a Nemzetgazdasági Minisztérium részéről, hogy lecserélik a BUBOR-t, és helyette egy másik mutatóhoz, a Diszkont Kincstárjegy (DKJ) értékéhez kötnék számos hazai hitel kamatát.

Címlapkép: Hegedüs Róbert, MTI/MTVA

Címkék:
hitel, mnb, kormány, varga mihály, bubor, nemzetgazdasági minisztérium, hitelek, kormánydöntés, hitelkamatok,