Rápörögtek a magyarok az új slágerhitelre: milliókhoz juthatnak az ünnepek előtt

Világgazdaság2023. november 7. 09:50

Az első három negyedévben jelentősen emelkedett az áruhitelek iránti kereslet. Mindez adhat okot némi optimizmusra, elvégre az áruhitel-szerződések közel negyedét november-decemberben szokták megkötni a pénzügyi szolgáltatók.

Jelentősen nőtt az áruhitelek iránti kereslet az év első háromnegyed évében – írja a vg.hu. Mindez optimizmusra adhat okot, hiszen az áruhitel-szerződések közel negyedét november-decemberben szokták megkötni a pénzügyi szolgáltatók. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint a tavaly megkötött, legfeljebb ötéves kamatfixálású áruhitel-szerződések 22,2 százaléka ebben a két hónapban köttetett. 2021-ben ez az arány még magasabb, 24,5 százalékos volt.

Az optimista várakozások ellen szól, hogy a fogyasztási adatok szerint a háztartások jelenleg igyekeznek visszafogni a kiadásaikat. Másrészt az is igaz, hogy az áruhitel-piacot sokkal korlátozottabban érintette az a hullámzás, amely a lakossági hitelpiac többi részére sokkal jellemzőbb volt. A jegybanki adatok szerint 2018 óta folyamatosan emelkedett az év első 9 hónapjában megkötött új szerződések volumene – ez még 2020-ban sem volt másképp.

Sőt, az idei első három negyedévben kihelyezett 32,7 milliárd forintnyi új hitel 23,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi mennyiséget. A stabil növekedés ellenére azonban az áruhitel-piac csak egy kis szeletét adja a teljes piacnak.

Címkék:
mnb, jegybank, aruhitel, műszaki cikk, háztartási gép, magyar nemzeti bank, áruvásárlási hitel,