CSOK Plusz 2024: a 21 legfontosabb kérdés és válasz az új otthonteremtési támogatás kapcsán

Pénzcentrum2023. október 26. 15:02

Korábban a Pénzcentrum is beszámolt róla, hogy a tegnap esti Kormányinfón Csák János kulturális és innovációs miniszter bejelentette a CSOK új formájának, azaz a CSOK Plusznak a részleteit. Bár az új támogatási forma pontos részleteire még egy kicsit várnunk kell, annak legfontosabb jellemzőit már tegnap megismerhettük. Az alábbiakban a már elhangzottak alapján igyekszünk megválaszolni a legfontosabb kérdéseket.  

A kormány már a nyár folyamán belengette, hogy az idén év végén eltörlik a „városi” CSOK-ot, illetve már akkor elárulták, hogy helyette egy új támogatási forma kerül majd kidolgozásra. Ennek részleteiről először a tegnap esti rendkívüli Kormányinfón beszélt Csák János kulturális és innovációs miniszter. Lássuk, mik azok a legfontosabb kérdések, melyekre már most tudjuk a választ, és mik azok, amiket csak később fogunk tudni megválaszolni.

Mikor lesz elérhető a CSOK Plusz otthonteremtési támogatás?

A CSOK Plusz otthonteremtési támogatás a kormány bejelentése alapján 2024. január 1-től lesz igényelhető.

Vissza nem térítendő támogatás is igényelhető lesz a CSOK Plusz keretein belül?

Nem, az új CSOK kizárólag kamattámogatott hitellel fogja támogatni a magyar családok lakásvásárlását. Ebből az következik, hogy támogatás jelentős részét vissza kell fizetni. Hogy pontosan mennyit, az a vállalt és a megszületett gyerekek számától függ.

Számít az igényléskor, hogy mekkora a család igazolt havi jövedelme?

Mivel a CSOK Plusz egy kamattámogatott hitelt takar, így igen, meg kell felelni azoknak a feltételeknek, melyeket hitelfelvételkor egyébként is elvárnak egy adóstól. Tehát a támogatást csak azok tudják majd igénybe venni, akik hitelképes jövedelemmel rendelkeznek.

Bármekkora értékű ingatlan megvásárlásához igényelhető a CSOK Plusz?

Nem – első lakás esetén 80 millió, nem első lakás esetén 150 millió forint ingatlanértékig lesz csak igényelhető.

Milyen településeken lesz igényelhető a CSOK Plusz?

A CSOK új formáját az 5 000 fő feletti településeken lesz igénybe vehető. Az új támogatás tulajdonképpen a régi „városi” CSOK-ot fogja helyettesíteni, amelynek idén év végével történő eltörlését még júniusban jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Hogyan alakul a CSOK Plusz támogatott hitel összege a vállalt gyerekek számától függően?

Egy gyerek vállalása esetén 15, kettő vállalása esetén 30, három gyerek vállalása esetén pedig 50 millió forint lesz a maximális hitelösszeg.

A CSOK Plusz keretén belül felvett hitel teljes összegét vissza kell majd fizetniük az adósoknak?

Amennyiben csak egy gyereket vállalnak az adósok, úgy igen. Ugyanakkor a második gyerektől kezdve az állam minden megszülető gyerek után elenged 10 millió forintot a tőketartozásból.

Mekkora lesz a CSOK Plusz keretében felvett hitel kamata?

Akárcsak a jelenleg is elérhető CSOK-hitel esetében, úgy a CSOK Plusznál is maximum 3 százalék lehet a támogatott hitel kamata.

Milyen futamidővel lesz igényelhető a CSOK Plusz otthonteremtési támogatás?

Ezzel kapcsolatban Csák János 10-25 évet jelölt meg a tegnapi Kormányinfón.

Hogyan értendő a „második gyerektől” kitétel a 10 millió forintos tőkeelengedés esetében? Ebben az esetben figyelembe veszik a már korábban meglévő gyerekeket?

Ez egyelőre nem egyértelmű, ám a babaváró hitel alapján feltételezhető, hogy nem, tehát a 10 millió forint elengedésére csak akkor fog sor kerülni, ha a hitelfelvétel után születik kettő új gyerek. Egészen pontos válasz azonban csak a részletek november közepi megjelenése után adható majd.

Mennyi idő alatt kell megszületniük a vállalt gyerekeknek?

Ez nem hangzott el a Kormányinfón, ugyanakkor nagyon is elképzelhető, hogy a CSOK Plusz is a CSOK korábbi formáinak a határidőit fogja alkalmazni, tehát egy gyerek vállalása esetén 4 év, kettő vállalása esetén 8 év, míg három vállalása esetén 10 év áll majd rendelkezésre a vállalások teljesítésére.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mi történik, ha mégsem születik meg a vállalt gyerek?

Ezt még nem tudni pontosan, ám a CSOK korábbi formái és a babaváró hitel alapján feltételezhetjük, hogy ebben az esetben vissza kell majd fizetni a kamattámogatást. Az ugyancsak tisztázásra vár, hogy ilyen esetben késedelmi kamatot is kell-e majd fizetni, illetve ha igen, mekkorát.

Várhatóan mikor jelennek meg a CSOK Plusz otthonteremtési támogatás részletszabályai?

A tegnap esti Kormányinfón elhangzottak szerint november közepére készülnek el a támogatás részletszabályai.

Egyedülálló szülő felveheti a CSOK Pluszt?

Nem, házasnak kell lenni ahhoz, hogy valaki jogosulttá váljon. Ennek megfelelően az élettársi viszonyban élők sem lesznek jogosultak.

Meglévő gyerek után is jár a CSOK Plusz?

A támogatásra csak azok jogosultak, akik új gyereket vállalnak. Csák János kulturális és innovációs miniszter ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy a felvehető hitelösszegnél figyelembe fogják venni a meglévő gyerekek számát.

Azok is felvehetik, akik már nem akarnak új gyereket vállalni?

Nem, ők már nem lesznek jogosultak az új támogatási formára.

Örökbefogadott gyerek után is igényelhető a támogatás?

Amennyiben előre vállalt örökbefogadott gyerekről van szó, úgy igen.

Telekvásárlásra igényelhető lesz a CSOK Plusz?

Nem.

A CSOK Plusz esetében is jogosultsági feltétel lesz, hogy a gyereket vállaló nő 40 évnél fiatalabb legyen?

2024-ben és 2025-ben 40 évnél idősebb nők is jogosultak lesznek a támogatásra, amennyiben várandósok, és a várandósság már elérte a 12. hetet.

Mekkora önerő megléte szükséges a CSOK Plusz támogatás igénylésekor?

A CSOK Plusz esetében hitelfelvételről beszélünk, így az ingatlant vásárló családnak – akárcsak a piaci hitelek esetében - legalább 20 százalékos önerőre lesz szükségük. Ugyanakkor a CSOK Plusz esetében egy fontos újítás, hogy az első lakásukat megvásárló házaspárok esetében a minimálisan elvárt önerő mértéke mindössze 10 százalék lesz.

Azok is jogosultak lesznek a CSOK Pluszra, akik már a CSOK korábbi formáit is igénybe vették?

Csák János ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy ebben az esetben először le kell zárni a meglévő ügyletet, és csak utána lehet élni az új lehetőséggel.

Címkék:
lakáshitel, kamattámogatás, lakásvásárlás, otthonteremtés, csok, hitelfelvétel, családok otthonteremtési kedvezménye, ingatlanvásárlás, falusi csok, otthonteremtési támogatás, csok hírek, otthonteremtési program, csok feltételei, támogatott hitelek, csok plusz,