Végleg eltűnhet Magyarországról egy újabb népszerű nagybank: erre készülhetnek az ügyfelek

mfor.hu2023. szeptember 12. 14:03

Újabb hazai pénzintézet tűnhet el a palettáról, ha a Gazdasági Versenyhivatal engedélyezi, hogy a Cofidis bekebelezze a Magyar Cetelemet. A hír még májusban röppent fel, hogy a francia Cofidis SA megállapodást írt alá a BNPP PF Group magyarországi leányvállalatának megvásárlásáról, így a Magyar Cetelem Bank részvényei a Cofidis SA tulajdonába kerülnek. Akkor arról tájékoztattak, hogy a Cofidis/Cetelem ügylet 2024 első negyedévében léphet hatályba, aminek feltétele a különböző hatósági engedélyek beszerzése - írja az mfor. Ennek első lépése lehet, hogy hétfőn a Cofidis és a Cetelem összefonódás-bejelentést tett a Gazdasági Versenyhivatalnál.

A Cofidis és a Cetelem friss bejelentése arról szól, hogy a Credit Mutuel csoporthoz tartozó Cofidis SA meg kívánja szerezni a Magyar Cetelem Zrt. alaptőkéjének 100 százalékát megtestesítő részvényeket a BNP Paribas Personal Finance SA-tól - írja a lap. A hazai törvények értelmében egy vagy több cég összefonódását abban az esetben kell bejelenteni a GVH-nak, ha fennáll a lehetősége annak, hogy egyesülésük, vagy az egyiknek a másikba való beolvadásuk a versenyt korlátozó aktusnak tekinthető. A GVH dönthet úgy, hogy nem lát okot a vizsgálatra, de úgy is, hogy górcső alá veszi az összefonódást, melyet aztán vagy jóváhagy vagy megakadályoz - írják.

A Magyar Cetelem Bank Zrt. 1996 óta van jelen Magyarországon, és a Cofidishez hasonlóan lakossági fogyasztási hitelezéssel foglalkozik. Az összesített hazai hitelintézeti rangsorban a Cofidis Magyarországi Fióktelepe 119 milliárd forintos mérlegfőösszegével 2022-ben a 19. helyet foglalta el, éppen a 106 milliárdos mérlegfőösszegű Magyar Cetelem Bankot megelőzve - írják.

Címkék:
hitel, bank, cetelem, pénzintézet, gvh, cofidis, felvásárlás, hitelintézet, ügyfél, ügyfelek, nagybank, pénzintézetek,