Kiderült a súlyos igazság a babaváróról: hiába a durva szigor, most azért még sokan rárepülnek?

Pénzcentrum2023. szeptember 4. 13:02

Múlt heti cikkeinkben ismertettük az MNB friss, július havi hitelezésre vonatkozó adatait, melyekből kiderült, hogy a lakáshitelek és a személyi kölcsönök esetében is csökkent az új szerződések összegének értéke. Mostani cikkünkben azt járjuk körül, hogy mi történt a babaváró hitelekkel: elmondható, hogy ennek a hitelfajtának az esetében is csökkent az új szerződések összege, miközben a kamatok - igaz csak minimálisan - emelkedtek.  

2023 júliusában 22,2 milliárd forintnyi babaváró hitel került kihelyezésre, mely összeg elmarad a júniusi 22,9 milliárd forinttól. A csökkenés ellenére elmondható, hogy a július a termék második legerősebb hónapja volt az idei évben, hiszen a júniust megelőző hónapokban ez az összeg még a 20 milliárd forintot sem érte el.

Loading...

A fenti grafikonon jól látható, hogy a termék évről évre egyre kisebb népszerűségnek örvendett. 2019-ben még 471,6 milliárd forintnyi babaváróra kötöttek szerződést annak ellenére, hogy a termék csak 2019. július 1-jével került bevezetésre. Az első teljes évben, tehát 2020-ban 618,4 milliárd forint volt az új szerződések összege, és egyelőre úgy tűnik, hogy éves szinten ennél nagyobb eredményt már nem is fog produkálni a termék.

2021-ben 550,4 milliárd forint, 2022-ben már csak 457,2 milliárd forint értékben kötöttek ilyen szerződést a háztartások a hitelintézetekkel. Ez utóbbi összeg is úgy született meg, hogy a kedvezményes hitelt eredetileg csak 2022. december 31-ig lehetett volna igényelni, így tavaly decemberben – az „utolsó körben” – 70,4 milliárd forint összegben kötöttek új szerződéseket, szemben a novemberi 32,7 vagy az októberi 28,6 milliárd forinttal.

Végül a határidő lejárta előtt három nappal, 2022. december 28-án este megjelent a rendelet a több milliós összegű családtámogatások sorsáról, melynek értelmében a kormány két évvel meghosszabbította a babaváró hitel igénylési határidejét, így az 2022. december 31. helyett 2024. december 31-ig igényelhető. Csakhogy a támogatott hitellel már korábban is számolók zöme – abban a hitben, hogy már nincs ideje – már korábban felvette a kölcsönt, így az idei év már jelentős visszaeséssel indult: az új szerződések értéke a decemberi 70,4 milliárd forintról januárban 7 milliárd forintra olvadt.

A júliusi csökkenés ellenére elmondhatjuk, hogy a termék iránti kereslet összességében emelkedő trendet mutatott az idei év első felében. Érdekesség azonban, hogy a jogosultsági feltételek júniusban bejelentett szigorítása – egy átmeneti időszakot leszámítva 2024. január 1-től csak azok vehetik fel a hitelt, ahol a házaspár hölgy tagja 30 évnél fiatalabb – egyelőre úgy tűnik, hogy nem volt hatással a termék iránti keresletre.

Persze még kevés idő telt el a szigorítás bejelentése óta, így könnyen lehet, hogy az év hátralévő részének számai már tükrözni fogják az új szabályozás hatásait.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A kamatok lényegében változatlanok

Júliusban 14,17 százalék volt a babaváró hitelek átlagos hitelköltség mutatója, amely lényegében megegyezik a júniusi 14,16 százalékkal. A hiteltípus idén januárban volt a legdrágább, akkor még 16,2 százalék volt az átlagos hitelköltség mutatója.

Loading...

A grafikonon jól látható, hogy lényegében megtört a hitelköltség csökkenésének kedvező trendje: idén a májusi adat volt a legalacsonyabb (13,4%), azóta azonban emelkedés majd stagnálás figyelhető meg.

Ha érdeklődsz a babaváró hitel iránt, akkor az alábbi kalkulátorral gyorsan megnézheted, hogy mennyi támogatást kaphatsz még a hátralévő időben.

Címkék:
mnb, jegybank, csok, családtámogatás, babaváró, babaváró hitel, támogatott hitelek,