Soha nem szenvedett ennyire a magyarok korábbi csodahitele: sokan rájöttek, miért nincs már értéke

Pénzcentrum2023. május 12. 13:02

Még mindig nem tud komolyabban elindulni felfelé a babaváró hitelek új szerződéseinek összege, a negatív trend márciusban is folytatódott. Négyéves összevetésben a legrosszabb márciusi hónapot produkálta a magyarok egyik kedvenc kedvezményes hitele, és nagy kérdés maradt, hogy mikor indulhat meg ismét felfelé - ha egyáltalán.

Továbbra sem képes kijönni a negatív sirálból a babaváró hitel, még mindig nagyon kicsi volt az új szerződések értéke - ez derült ki a Magyar Nemzeti Bank összesítéséből, melyet a hét elején tettek közzé. A magyarázat erre többféle is lehet, ám nem lehet elmenni a lakáshitelek gyengélkedése mellett sem, ha érteni akarjuk. Az a hiteltípus ugyanis a babaváróhoz hasonlóan továbbra is szenved, márpedig a babaváró és a lakáscélú hitelek az elmúlt években kéz a kézben jártak. Megnézzük a friss számokat, és kitaláljuk, mi jöhet most.

Negatív spirál, nem látszik a vége

18 milliárd forintnál alig valamivel több volt a babaváró szerződések újonnan kötött értéke az év harmadik hónapjában. Bár ebben az évben nagyjából jónak mondható az érték, nagyon úgy tűnik, hogy aki akarta, az "ijedtében" felvette a hitelt decemberben, amikor nem lehetett tudni, hogy a támogatott hitel velünk marad-e 2022 után is.

Loading...

Ezzel az eredménnyel minden idők legrosszabb márciusi eredményét produkálta ez a hiteltípus a 2019-es bevezetés óta: 2020 márciusához képest például immár kevesebb, mint a harmadára csökkent az új igénylesek értéke.

Mivel a lakáshitelek is nagyon durva zuhanásban vannak, nagyjából biztosan kijelenthető, hogy a két hiteltípus immár szinte nincs meg egymás nélkül: mivel a babavárót nagyon sokan használták önerőként, így a lakáshitelek gyenge eredménye is magyarázható mindezzel. Úgy látszik, a magas kamatkörnyezet még mindig keveseket tud rávenni mind a lakáshitel, mind a babaváró felvételére.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Loading...

A Pénzcentrum korábban megnézte, hogy ma mennyivel ér kevesebbet a babaváró, ha önerőként használjuk, mint akkor, mikor 2019-ben bevezették. Akkori számításaink szerint önmagában 10 millió forint is majd a negyedével kevesebbet ér ma, mint 2019-ben. Ha ezzel az összeggel valaki az ingatlanpiacra megy ki, hogy lakást vegyen, még sokkolóbb lesz számára a valóság. Hiába tehát, hogy a legolcsóbb helyeken, még 10 millióval is van esély önmagában egy értelmezhető méretű, átlagos lakást vásárolnunk, még ezeken a helyeken is nagyon mélyen kell már idén zsebbe nyúlni. Ezt a cikkünket itt olvashatod el újra:

Csökkennek a kamatok, ez már a kilábalás lenne?

Szerencsére a hitelválság közepette is be lehet számolni egy örömteli eseményről, ez pedig az, hogy a Pénzcentrum által vizsgált hiteltípusok mindegyike csökkenő kamatokat produkált, radásul a négyből három már második hónapja testzi ezt. Ez arra lehet magyarázat, hogy a jegybank két hete csökkentette az egynapos betéti tenderek kamatát, ami a hozzáértők szerint már megagyazhatott annak, hogy hamarosan maga a jegybanki alapkamat is csökkenhessen. Ehhez persze még sok mindennek kell történnie, de ha a bizakodás a hitelfelvevőkbe is át tud csapni, akkor hamarosan a hitelfelvételek számai is jelentős javulásnak indulhatnak.

Loading...

Címkék:
hitel, mnb, baba, értékesítés, magyarok, kedvenc, babaváró támogatás, babaváró, babaváró kölcsön, babaváró hitel, babaváró hitel moratórium, babaváró hitel erste,